Селскостопанският износ и транзит от Украйна да се възстанови напълно

...
Селскостопанският износ и транзит от Украйна да се възстанови напълно
Коментари Харесай

Зеленски настоява за премахване на забраната за внос на украинско зърно в България и още 4 страни

Селскостопанският експорт и пренос от Украйна да се възвърне изцяло от 15 септември. За това е настоял украинският президент Володимир Зеленски на среща с Урсула фон дер Лайен в Атина.

Зеленски взе участие в гръцката столица във вечерята, проведена от гръцкия министър председател КириакосМицотакис, отдадена на разширението на Европейски Съюз.

Той написа в обществените мрежи, че е благодарил на фон дер Лайен за напъните за възобновяване на украинския експорт и пренос на селскостопански артикули и упорства те да се възстановят изцяло от средата на септември. Тогава изтича срокът на възбраната, която България и още четири страни - Унгария, Полша, Румъния и Словакия вкараха за импорт на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Петте страни получиха позволение от Брюксел да забранят вноса на украинските артикули поради логистични усложнения и стеснен потенциал на складовете, които не могат да поемат нараствания украински импорт. Петте страни би трябвало да обезпечават единствено директен транспорт на четирите артикули. Украйна неведнъж стачкува против възбраната и упорства за премахването й

Фон дер Лайен и Зеленски са разискали и напредъка на Украйна по пътя към Европейски Съюз. Киев желае да стартира договаряния за участие в края на 2023 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР