Село Паталеница посрещна Гергьовден по стар обичай с агнета на

...
Село Паталеница посрещна Гергьовден по стар обичай с агнета на
Коментари Харесай

Като за празник: 1000 агнета за Гергьовден в село Паталеница

Село Паталеница посрещна Гергьовден по остарял бит с агнета на ръжен. Или както ги назовават тук "на дупката ". За празника се приготвят специфични ровове, в които се пекат осветените агнета.
Преди самия Гергьовден животните се отнасят в дворовете на двете настоящи църкви на селото, имащо си и квартал с името Баткун, с цел да бъдат благословени от духовник. Традицията повелява това да се прави за здраве и благополучие на всяко семейство, празнуващо празника. Тук в Паталеница всеки един гражданин и посетител обича и тачи Гергьовден.
Според локалните 1000 агнета ще бъдат изядени на днешния ден. 800 от тях ще бъдат приготвени в разнообразни "дупки ", събиращи махалите на общ празник с музика и доста часове изразходване на алкохолни питиета, празник е въпреки всичко!
Атмосферата в селото е приповдигната, пред голям брой къщи се виждат спрели коли, докарали гостите за празничната софра. Агнетата са български, едни са взети от локалния Баткунски манастир, други от прилежащи села, а за трети се върви до върховете на Родопите и селата там. Паталеница се намира в подножието на величествената планина.
Занаятът по печенето на агнето от дълго време не е единствено мъжки. На всяка една от дупките се виждат и представителки на нежния пол, които също приготвят вкусното гергьовско агне. Печенето лишава повече от 4-5 часа и си има специфична технология. Въртенето е непрестанно, а с всеки час агнето се смъква все по-близо до горящата жарава. Поливането с вода и билки е наложително.
Гергьовден е хубав и фамилен празник тук в Паталеница. Честити да са всички празнуващи, пожелаха локалните поданици и поканиха посетители и следващата година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР