Село Крепча, Търговищко, се гордее със своето шахматно чудо Нургюл

...
Село Крепча, Търговищко, се гордее със своето шахматно чудо Нургюл
Коментари Харесай

Цар Симеон Велики дава сили на Нургюл

Село Крепча, Търговищко, се гордее със своето шахматно знамение Нургюл Салимова . Но малко на брой знаят, че чудодейна мощ на селището и жителите му дава, намиращ се в непосредствена непосредственост неповторим скален манастир.

Храмът, издълбан в скалите, крие секрети от златните епохи на България при цар Симеон Велики. Крепчанският скален манастир датира точно от интервала на Първото българско царство, когато доближаваме до три морета, написа България Днес.

Удивителен е фактът, че точно там е открит най-старият прочут до момента надпис на кирилица по българските земи. Според археолозите той е изработен през 921 година. Надписът е изсечен върху канара покрай монашеска килия и гласи: „ В името на Отца и Сина и Светия дух. Тук почива праведният Антони. А който в тази черква направи житница, ще дава отговор пред Бога . Недостойният Михаил написа. Амин. “

Жителите на село Крепча имат вяра, че сакралното място оказва помощ с позитивна сила освен на Нургюл, само че и на всички там. Въпреки че популацията е формирано най-вече от мюсюлмани, каквато е и Салимова, локалните почитат и почитат историческата си забележителност. Манастирът е построен на 3 равнища в скалите и включва отшелнически килии, крипта и черква. До междинната тераса, където се намира църквата „ Всички български светни “, има построени стълби, които улесняват туристите. По стените на църквата има голям брой - надписи, само че те са мощно ерозирали и надраскани от вандали, което затруднява разчитането им.

Вчера Нургюл Салимова даде първата си конференция след международната купа в Баку, където приключи втора. „ На финала изпуснах много шансове против Александра Горячкина, не съумях да печеля купата, само че играта ми бе почтена за край, може би опитът не бе задоволителен . Аз съм доста горда с постигнатото. Усетих поддръжката на доста българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с доста позитивна сила “, съобщи надарената ни шахматистка.

„ Нургюл, ти си ентусиазъм за всеки българин. Донесе ни доста наслада и доста горделивост. Показа огромен разум, сърце и мощ. Постижението ти е извънредно, ти към този момент си фактор в международния шахмат и конкуренцията би трябвало да се преценява с теб “, обърна се към нея министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който й връчи и почетен плакет.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР