Село и община в спор за родния дом на световноизвестната

...
Село и община в спор за родния дом на световноизвестната
Коментари Харесай

Село и община в спор за родния дом на известната оперна певица Гена Димитрова

Село и община в спор за родния дом на световноизвестната оперна певица Гена Димитрова. Ще има ли музей в с. Беглеж, откакто къщата към този момент е получила най-високата степен на отбрана като монумент на културата?

Съселяните на Гена Димитрова желаят да отворят парцела на примата за визити.

„ Стопанската сграда, която се намира от югоизточната страна на къщата, да бъде пристроена в зала или нещо сходно, където да се прожектират нейни филми, да се преглеждат нейни произведения”, изясни кметът на с. Беглеж Георги Данов.

Къщата е благосъстоятелност на община Плевен, а съгласно Закона за културното завещание тя би трябвало да остане в достоверен тип без акомодации към модерните условия за музей.

„ Предстои да се реши защо ще се употребява къщата. Но персонално моето мнение е, че това не е къща подобаваща за музей”, сподели Стефка Григорова, шеф на отдел " Култура ", община Плевен.

И в Плевен, и в Беглеж ценят примата. В историческия музей в града към този момент е построена зала, отдадена на Гена Димитрова. Само една от репликите на костюмите й коства 5000 лв..

В Беглеж има барелеф и централна улица на нейно име.

„ Тя е и жънела и копала царевица, и брала фасул, и биволи имаха – хем ги пасе, хем вечер ги язди”, описа съученикът й Кирил Катунски.

„ Не говорехме доста за опера, а за деца, фамилии, тук се събирахме. Обикновена с елементарните, велика с великите”, спомня си различен нейн съученик – Панайот Цветков.

42 хиляди лв. са нужни за реновирането на парцела в Беглеж. Все още не е ясно дали ще бъдат отпуснати от община Плевен или от Министерството на културата.

Без значение по кое време и по какъв начин ще бъде възобновен родният дом на оперната прима, несъмнено е, че там ще има вълна от туристи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР