Секвенирането на вирусите се прави в лабораториите на Националния център

...
Секвенирането на вирусите се прави в лабораториите на Националния център
Коментари Харесай

Любомира Николаева- Гломб: Няма специфични симптоми на Омикрон

" Секвенирането на вирусите се прави в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни заболявания и съгласно условията на международните здравни регулатори най-малко 10 на 100 от позитивните проби би трябвало да бъдат секвенирани на инцидентен приницип . Ние вършим това от началото на пандемията ", разяснява пред БНР доцент Любомира Николаева- Гломб , завеждащ поделение " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Когато стана ясно, че идва Омикрон и в прилежащите на България, ние поискахме от лабораториите не на инцидентен принцип да ни изпращат проби , а с приоритет да ни изпращат пробите, които дават този PCR подозрителен сигнал, за вероятно Омикрон.
Така се откри Омикрон у нас ", разясни още доцент Гломб.

" Тези 12 потвърдени случаи са проби, взети сред 16- 22 декември , техните близки са карантинирани, само че това няма да спре разпространяването . Още повече, че сред тези хора няма връзка. А и не можем да установим кой е бил първият случай.

Симптомите на Омикрон не са характерни, с цел да ни накара да отидем да се изследваме ", сподели още вирусологът.

Знае се, че протича по-леко , развъжда се доста по-бързо в горните дихателни пътища, не в белия дроб, сочат данните, добави доцент Гломб.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР