Секторът на жилищното строителство в Германия отново е залят от

...
Секторът на жилищното строителство в Германия отново е залят от
Коментари Харесай

Нов рекорд по анулирани строителни проекти: Как Германия се превърна в най-тежко засегнатата страна в Европа от глобалната криза на имотите

Секторът на жилищното строителство в Германия още веднъж е залят от вълна от анулирани планове през октомври. Това сочи изследване, оповестено при започване на седмицата, което сподели рекорден брой компании с изоставени планове.

22,2% от фирмите са съобщили за анулирани планове през октомври, по отношение на 21,4% предходния месец, оповестява икономическият институт Ifo, представен от Reuters.

През септември процентът на анулираните поръчки беше рекорден, което значи, че обстановката продължава да се утежнява. Според Клаус Волраб, началник на изследванията в Ifo, " доста планове към този момент не са стопански жизнеспособни. "

Условията се утежняват и бизнес климатът за жилищно строителство също се утежнява през предишния месец до най-ниското си равнище от началото на събирането на данни през 1991 година. Почти 50% от фирмите се оплакаха от липса на поръчки.
 Жилищният бранш на Германия сложи връх по анулирани планове
Жилищният бранш на Германия сложи връх по анулирани планове

Екперти декларират, че доста планове към този момент не са стопански жизнеспособни

" Това е трикратно нарастване през последните 12 месеца, което е много неприятно ", разяснява Волраб. " Условията за ново строителство са меко казано сложни ", съобщи още той.

" Все повече и повече планове се провалят, поради по-високите лихви и високите цени на строителството ", разяснява Клаус Волрабе от Ifo.

Проблемът визира и жилищното строителство, където нови планове остават на назад във времето и насъбраните поръчки на фирмите понижават. Броят на фирмите, отчитащи липса на поръчки, се усилва през октомври до 48,7%, в сравнение с 46,6% през септември. Преди година, през октомври 2022 година, този дял е едвам 18,7%.

" Близо половината от всички компании за жилищно строителство нямат поръчки и този брой нараства всеки месец ", счита Волрабе.

Секторът на недвижимите парцели е един от най-важните в Германия години наред. Подкрепен от ниските лихвени проценти, милиарди евро бяха ориентирани към благосъстоятелност, която се смяташе за постоянна и безвредна.
 Упадъкът на имотния бранш на Германия и банкрутите на строителни бизнесмени
Упадъкът на имотния бранш на Германия и банкрутите на строителни бизнесмени

Ситуацията с бизнеса на един от огромните немски имотни бизнесмени в страната Euroboden е показателна за промишлеността

Към момента внезапното повишаване на лихвите и разноските за строителство насочи строителните бизнесмени към несъстоятелност, на фона на прекъснатото банково финансиране, замразени покупко-продажби и спад на цените.

Германия и Швеция са най-тежко засегнатите на континента от световната рецесия на парцелите, на която имотни бизнесмени в Китай като Evergrande и Country Garden, станаха жертви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР