Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас отчете рекорден

...
Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас отчете рекорден
Коментари Харесай

Превръщат изоставените райони в IT села

Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас регистрира рекорден растеж от 22% и 4,2 милиарда евро доходи, които влизат непосредствено в България. Това в действителност е близо 6% от Брутният вътрешен продукт, а имаме упоритост да станем 9% от Брутният вътрешен продукт. Бяха открити 10 000 нови работни места освен в градовете, само че успяхме да стигнем и до дребните обитаеми места посредством отдалечената работа, като по този начин помогнахме на локалните стопански системи. Това разказа Иван Русев, член на Борда на AIBEST и R&D шеф в Experian България, в предаването " В развиване " на Bloomberg Tv Bulgaria.

" В моя екип постоянно се майтапим с IT селата, само че те към този момент станаха действителност. Това са хора, които работят отдалечено и са тук-там, където преди може и да не е имало население ", означи Русев. 

" 10 000 нови работни места са добра вест освен за нашия бранш, само че и за България ", посочи събеседникът.

Силният напредък на бранша на бизнес услугите и технологиите се дължи на наклонността за цифровизация в целия свят, която стартира по време на пандемията. Тя ни даде опция да открием нови клиенти и да развием нови услуги, тъй като динамичността сред хората и бизнеса се промени

Глобалната стопанска система стартира да се забавя и ние го виждаме като работа, само че все пак чакаме двуцифрен растеж  и тази година. Това ще бъде отражение на вложенията, направени преди няколко години, тъй като те имат инерция и сега.

Глобалното закъснение няма по какъв начин да не се отрази и в България. Трудно е човек да даде съответна прогноза с цифра какво ще се случи и какъв ще е растежът на заплатите. В подобен интервал всеки бизнес гледа в подробност какви са разноските му и тук излизат опциите за цифровизация. Ако желаете да намалите разноските си за нещо, тъй като идва рецесия, един от методите е да роботизирате, а нашата промишленост прави това – роботизира процеси и им оказва помощ да бъдат ефикасни като цена.

Ако желаеме в България да има от ден на ден клас " А " гений, сините карти са механизмът, по който може да го притеглим в страната. Нашата промишленост е в положение да основава сред 5000 и 7000 работни места за такива хора, които не са от България, само че идват тук да работят, означи Русев.

Коментирайки следващите хрумвания на Българска социалистическа партия за увеличение на оптималния застрахователен приход, събеседникът сподели, че към този момент сме месец декември, бюджетите на фирмите за 2023 година към този момент са направени и признати, тъй че една такава смяна общо взето споделя на вложителите, че средата не е задоволително постоянна. Сигналът, който се дава на вложителите, е да погледнат по-осторожно на България и това естествено не е добър сигнал за бизнеса.

" Бизнесът има потребност от непоклатимост и неслучайно всички асоциации в бранша реагираха много остро ".

Каква е конкуренцията за фрагменти в бизнес услугите и технологиите и какъв брой са задграничните вложения във високотехнологичния бранш?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР