Сектор зърнопроизводство в страната е в паника заради липсата на

...
Сектор зърнопроизводство в страната е в паника заради липсата на
Коментари Харесай

Притеснение сред зърнопроизводителите: тор на пазара няма, а цената е тройна


Сектор зърнопроизводство в страната е в суматоха поради неналичието на торове. Стопаните декларират количества, само че търговците настояват, че налични няма . Това разкри за Радио Стара Загора ръководителят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

На този декор цената на най-масово потребления у нас тор – амониев нитрат, е скочила три пъти за последните няколко месеца. От 350лв. през лятото сега неорганичният артикул е на стойности от 1000лв. за звук. Основната повода за нарастването е шоковото повишаване на тока и газта .

По думите на Радослав Христов обаче част от търговците задържат наличните количества в очакване на ново повишаване на цената . Стопанинът предизвести, че фрапантното нарастване на разноските за производителите може да докара след себе си повишаване на пшеницата до равнища от 700лв. за звук. В момента тя се търгува на към 450 лева за звук. 

Според Радослав Христов високите цени на торовете ще накарат стопаните да свият фрапантно използването им в опит да понижат своите разноски. 

Повече за проблемите на зърнопроизводителите в репортажа на Живко Иванов:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР