Сектор зърнопроизводство в страната е в паника заради липсата на ...

Сектор зърнопроизводство в страната е в паника заради липсата на

Притеснение сред зърнопроизводителите: тор на пазара няма, а цената е тройна


Сектор зърнопроизводство в страната е в суматоха поради неналичието на торове. Стопаните декларират количества, само че търговците настояват, че налични няма . Това разкри за Радио Стара Загора ръководителят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

На този декор стойността на най-всеобщо потребления у нас тор – амониев нитрат, е скочила три пъти за финалните няколко месеца. От 350лв. през лятото сега неорганичният артикул е на стойности от 1000лв. за звук. Основната повода за нарастването е шоковото повишаване на катарама и газта .

По думите на Радослав Христов макар че част от търговците задържат наличните количества в упование на ново повишаване на стойността . Стопанинът предизвести, че драстичното нарастване на разноските за производителите може да докара след себе си повишаване на пшеницата до равнища от 700лв. за звук. В момента тя се търгува на към 450 лева за звук. 

Според Радослав Христов високите цени на торовете ще накарат стопаните да свият драстично употребата им в експеримент да намалят своите разноски. 

Повече за казусите на зърнопроизводителите в репортажа на Живко Иванов:

Източник: bnr.bg