Секретен документ на руската служба за сигурност разкри подробни варианти

...
Секретен документ на руската служба за сигурност разкри подробни варианти
Коментари Харесай

Разкриха секретен план на руските служби за дестабилизация на Молдова

Секретен документ на съветската работа за сигурност разкри подробни разновидности за дестабилизиране на Молдова, в това число поддръжка за проруски групировки, потребление на православната черква и опасност за преустановяване на доставките на природен газ.

Предполага се, че документът е направен, с цел да се осуети стремежът на Молдова към Запада, който включва по-близки връзки с НАТО и молба за присъединение към Европейския съюз. В него неведнъж се загатва, че една от най-важните цели е да се предотврати присъединението на Молдова към НАТО, оповестява CNN.

Документът е получен и оповестен за първи път от консорциум от медии, включващ VSquare и Frontstory, RISE Moldova, Expressen в Швеция, Центъра за проверяваща публицистика Dossier, Yahoo News и Delfi.

CNN твърди, че е осведомена с цялостния текст на документа, който евентуално е направен през 2021 година от Дирекцията за трансгранично съдействие на съветските служби. Заглавието му е " Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова ". В документа е изложена 10-годишна тактика за включване на някогашната руска република в областта на въздействие на Русия.

Документът от пет страници е разграничен на голям брой рубрики с краткосрочни, средносрочни и дълготрайни цели.

Сред непосредствените цели са " поддръжка за молдовските политически сили, които се застъпват за градивни връзки с Руската федерация ", и " обезвреждане на самодейностите на Република Молдова, ориентирани към унищожаване на съветското военно наличие в Приднестровието ". Средносрочните цели включват " опълчване на експанзивната политика на Румъния в Република Молдова " и " опълчване на съдействието сред Република Молдова и НАТО ". Сред дълготрайни цели са " основаване на постоянни проруски групи за въздействие в политическия и икономическия хайлайф на Молдова " и " образуване на отрицателно отношение към НАТО ".

Запитан за коментар по тематиката, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: " Не знаем нищо за съществуването на подобен проект. Не изключвам опцията това да е следващата имитация. Русия постоянно е била и остава отворена за създаване на добросъседски, взаимноизгодни връзки, в това число с Молдова ".

" Много съжаляваме, че настоящето управление на Молдова изпитва изцяло неоправдани и голословни предубеждения по отношение на Москва ", добави той.

Миналия месец съветският президент Владимир Путин анулира декрет от 2012 година, с който се поддържа суверенитетът на Молдова, като съобщи, че този ход има за цел да " подсигурява националните ползи на Русия по отношение на дълбоките промени, които настъпват в интернационалните връзки ", напомня още CNN.

Служители на западното разузнаване настояват, че съветската тактика не е изненадваща, само че е допустимо да се е ускорила, защото молдовското държавно управление засилва напъните си за по-тясно съдействие със Съединени американски щати и европейските страни. Съединени американски щати дадоха обещание бюджетна поддръжка на страната, с цел да й оказват помощ да се оправи с високите цени на силата, доста нараснали след започването на войната в Украйна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР