Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян заяви,

...
Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян заяви,
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан могат да подпишат мирен договор до края на 2023 г.

Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян съобщи, че счита за доста евентуално подписването на кротичък контракт сред арменските и азербайджанските управляващи през 2023 година Според него консултациите по съглашението сред Ереван и Баку към момента не престават " със съдействието на интернационалната общественост ".

" Между Армения и Азербайджан се водят доста интензивни договаряния. Ако тази активност се резервира и има сериозна помощ от страна на интернационалната общественост, съществува опция за сключване на спокойно съглашение преди края на годината. Ние сме решени да подпишем съглашението допустимо най-скоро ", съобщи Григорян пред Арменската социална телевизия.

Той посочи, че въпросът за интернационалното ходатайство по този въпрос е доста значим, и изрази вяра, че в най-близко бъдеще детайлностите на мирното съглашение ще бъдат създадени и контрактувани.

Териториалният спор сред Армения и Азербайджан се отнася до статута на Нагорни Карабах. През май арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи готовността си да признае територията като част от Азербайджан. На 25 май страните оповестиха решение на териториалния спор. Пашинян обаче изиска в подмяна гаранции за правата и сигурността на арменците, живеещи в Нагорни Карабах. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че е подготвен да подпише кротичък контракт с Армения и да се съгласи да позволи териториалния спор, само че акцентира, че това ще стане единствено в случай че арменската страна не се откаже от признаването на Нагорни Карабах за азербайджанска територия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР