Сегашният мандат на министерството и ДФЗ е с най-завишеното ниво

...
Сегашният мандат на министерството и ДФЗ е с най-завишеното ниво
Коментари Харесай

Танева: Сега министерството и ДФЗ са с най-много проверки, всичко докладваме на ЕК

" Сегашният мандат на министерството и ДФЗ е с най-завишеното равнище на инспекции, всичко се рапортува на Европейската комисия ". Това съобщи на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
" 50 % е извадката, достигнала, която се ревизират всички заявители по схеми от обвързаната поддръжка. Цитатът е от видеоконферентна връзка с браншови организации: плодове и зеленчуци. Тя е във връзка зародилата пандемия, на която среща бяхме разискали предлагането, което България ще подаде към Европейска комисия за опцията да програмираме хоризонтална мярка COVID-19 за отплата на земеделските производители. Към днешна дата, близо 3 месеца след тази видеоконференция сме на път това да се случи във всички страни-членки ”, сподели Танева.
Тя дорълни, че представителите на медиите имат цялостното право да изискат и спомагателни документи и обстоятелства от ведомството.
„ Репликата ми е в посока на това, че в случай че даден отрасъл, който е в бранша на сензитивните: отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, непрекъснато приказва, че обещано произвеждане е единствено машинация, той няма по какъв начин да получи социална поддръжка за това, че пари от данъкоплатците би трябвало да се дават за това произвеждане в случай, че самите те считат, че в него има машинация “, изясни земеделският министър.
Припомняме, че по-рано през днешния ден уеб сайтът „ Биволъ “ популяризира информация под формата на видео. Според изданието записът е от Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, извършен евентуално на 27 март тази година, а Танева дава отговор на ръководителя на Асоциация " Български пипер " Георги Василев. Той желае пояснение за какво членове на сдружението са получили повече пари, в сравнение с са очаквали по схемата за обвързана поддръжка.
„ Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това финансиране ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ. Всички знаят, че ставките се усилиха поради високия интензитет на инспекции. Само че, сътрудници, в случай че в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме...Защото такова равнище на неточности демонстрира, че такава поддръжка не би трябвало да има. Тъй че в случай че желаете сами да си го аргументите, тъй като желаете да си разберете изчисленията, аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това ще ни спрат. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ “, дава отговор Десислава Танева.
От Министерство на земеделието, храните и горите(МЗХГ) дадоха отговор на изявленията с изказване, че цитатът на министър Танева е изваден от подтекста.
" Публикуваният запис е изваден от подтекста на диалога. Министър Танева неведнъж е заявявала, че в случай че тези инспекции не бяха направени от институциите, при възможен одит от Европейската комисия ще слагат въпроса за подпомагането. Резултатите от инспекциите са доказателство за успеваемостта на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите следващи ограничения ", се споделя в публикуваната от министерството позиция.
МЗХГ твърди, че всички резултати от осъществявани инспекции регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия. " За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме смятали, че е належащо да се " хвалим " с резултатите от инспекциите. Те целят да защитят вярното разходване на европейски и национални средства ", се показва още в позицията.
„ Демократична България “ и шоуменът Слави Трифонов незабавно желаеха и оставката на земеделския министър.
Вижте още:
Да се придържаме, че нямаме измами и всичко е наред, зове Танева (ВИДЕО)
МЗХГ за думите на Танева: Записът е изваден от подтекста (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР