Сега законът изисква представянето на удостоверение за наследници, както и

...
Сега законът изисква представянето на удостоверение за наследници, както и
Коментари Харесай

Улесняват пенсионирането и получаването на вдовишка добавка

Сега законът изисква представянето на уверение за наследници, както и от родителите документ, удостоверяващ, че са родители – уверение за раждане, правосъдно решение или уверение от общината. Друг член в наредбата планува опция за служебно набиране на тази информация, само че единствено в случай че съответното уверение не е показано от правоимащото лице.

Наредбата изисква още за погашение на неполучена от умрял пенсионер пенсия неговите наследници да показват уверение за наследници.

В същото време обаче от 1 март влизат в действие смяна в Закона за електронното ръководство, според която отпада опцията административните органи да изискват от хората да показват документи, които са налични в регистри и могат да бъдат набавени по длъжностен път.

Затова в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се предлага да отпадане условието за използване на уверение за наследници към заявката за разпределяне на наследствена пенсия или вдовишка добавка, както и при подаване на заявката за погашение на пенсията на умрял.

Предлага се документите, издавани от общините (кметствата), нужни за преценка на пенсионни права, да се изискват служебно.
С приемането на препоръчаните промени ще се понижи административната тежест в процеса на пенсионното произвеждане за хората при заявяване на наследствени пенсии, добавки по член 84 от КСО и погашение на неполучена пенсия от умрял пенсионер, се показва в претекстовете към плана.

Друга смяна касае осигурителните права на хората, събиращи диворастящи гъби и плодове. С влизането в действие от 1 януари 2024 година на промени в Кодекса за обществено обезпечаване те би трябвало да се обезпечават наложително за своя сметка за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел върху месечен застрахователен приход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

В тази връзка е препоръчана смяна в наредбата, обвързвана с установяването и зачитането на застрахователен стаж и застрахователен приход на тези лица. В измененията е записано, че осигурителният им стаж и осигурителният им приход се откриват с регистрите на Националния застрахователен институт. Средномесечният застрахователен приход, надлежно осигурителният им приход за месеца, се дефинира от прихода, върху който са импортирани осигурителни вноски. Тази смяна влиза в действие със задна дата – от 1 януари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР