Сега въоръженият конфликт в Украйна е във вниманието на много

...
Сега въоръженият конфликт в Украйна е във вниманието на много
Коментари Харесай

Българският възел: Да изпраща или да не изпраща оръжия?

Сега въоръженият спор в Украйна е във вниманието на доста хора в Европа. Дори малко след украинския Майдан през 2014 година имаше прогнози, че този прелом ще докара до голяма рецесия и е вероятен огромен въоръжен спор. И по този начин се случи, и в тази обстановка е значимо да се намерят действителни способи за разрешаване на рецесията.

Уви,засега е явно, че се поставят доста старания за разпалване на спора. Доставките на оръжие за украинската войска е огромно събитие, те идват от няколко десетки страни. През 2022 година публично България не е взела участие в изпращане на оръжия за Украйна, до момента в който Съединени американски щати, Литва, Латвия, Германия, Норвегия и редица други страни ги доставяха в огромни количества. Уви, по-късно страната публично се включи във въртележката на военната помощ за Украйна. Съвсем скоро огромни колета бронирана техника ще бъдат изпратени в Украйна.

Още през януари 2023 година стана изцяло ясно, че България интензивно оказва помощ на украинската войска. Това провокира вълна от отвращение, още повече, че последователно станаха ясни детайлности за това по какъв начин през 2022 година от България скрито са превозени оръжия и дизелово гориво за украинската войска. Доставките на оръжие и гориво стартират в средата на април, основно през Полша, малко след визитата на министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в София. Освен маршрута през Полша, част от оръжията за Украйна са превозени от България през Унгария и Румъния.

Сензационни детайлности за оръжейните доставки

През януари 2023 година Кирил Петков, който беше министър-председател до август 2022 година, сподели, че от април до август от получените от чужбина в Украйна оръжия, повече от 30 % са доставени от България, в това число руските танкове Т-72. Интересни детайлности за сходни процеси се показваха и преди. Така през юни 2022 година шефът на „ Кинтекс " Александър Михайлов беше уволнен, а няколко дни по-късно той съобщи, че самолети с оръжия са изхвърчали от България към полското летище Жешов. „ По-голямата част от товара се състоеше от 122-мм ракети за реактивни системи за залпов изстрел „ Град ", - означи А. Михайлов. Мащабите несъмнено не са дребни.

В българския парламент заседават представители на шест политически партии, две от които са изрично срещу военната помощ за Украйна, четири са „ за ". На 8 декември 2023 година по време на полемики по тематиката за оръжейните доставки на Украйна в българския Парламент се стигна до сборичкване: депутатът Ивайло Чорбов се нахвърли върху различен народен представител Манол Пейков. След намесата на други депутати боят беше преустановен.

На това съвещание водачът на Политическа партия „ Възраждане " Костадин Костадинов намерено съобщи:

„ България дава милиарди на Украйна за сметка на личните си жители. Защо би трябвало да се намесваме в този спор, тъй като в действителност някои специалисти правят оценка Украйна като провалена страна. След изявлението му съперниците на К. Костадинов подвигнаха звук, наложи се съвещанието да бъде прекратено за 15 минути.

Все отново обстановката е следната: в близко бъдеще от България към Украйна ще бъдат изпратени огромен брой бронирани машини. Това са над 100 бронетранспортьора руски пример и 14 танка. Тръгването малко се забави заради смяна в проектите за изпращане на оборудването.

Президентът на България и редица политици са срещу доставките на оръжие

Българският президент Румен Радев неведнъж се е обявявал за спокойно разрешаване на спора и срещу поддръжката на украинската страна под формата на оръжейни доставки. Още през април 2022 година той заявиче е изрично срещу оказването на военна помощ на Украйна. Това би означавало стъпка към въвличането на България в спора.

На 7 октомври 2023 година Президентът съобщи, че оръжията няма да решат украинския спор. А два месеца по-късно, на 4 декември, Р. Радев наложи несъгласие на решението на българския пПарламент за доставка на оръжие на Украйна. Ветото на президента беше отхвърлено посредством гласоподаване в Народното събрание. 49 депутати гласоподаваха срещу.

Срещу поддръжката на украинската войска се оповестиха председаелят на социалистическата партия Корнелия Нинова, водачът на Политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов, първият секретар на Българска комунистическа партия Иван Пенчев и редица други български политици.

Защо доста хора имат позиция: за кротичък разговор и срещу доставките на оръжие?

В българското общество последователите на оръжейните доставки на украинската войска са очевидно малцинство. Според резултатите от разнообразни социологически изследвания, едвам от 25 до 33 % от жителите на страната са " за ". Защо хората имат това отношение?

Първо:

България е най-бедната страна в Европейския съюз. Около 34 % от жителите на страната живеят под прага на бедността. Разбира се, в такава обстановка доставката на оръжие за големи суми, меко казано, повдига доста въпроси. Едно от тях е: няма ли да е по-добре да използваме тези средства за потребностите на нашите жители?

Второ:

равнището на корупция в България също е отвън класациите. Случват се кавги, след които излиза наяве, че високопоставени чиновници са затънали в корупция. И тогава хората повдигат въпроса: може би е по-добре да се отделят повече средства за тези структури, които в действителност се борят с корупцията?

Трето:

сивата стопанска система в България също се усилва. Според проучвания единствено 40-45 на 100 от общия оборот на бизнес структурите се завеждат в формалното счетоводство. Още една детайлност: в страната процъфтява търговията с незаконен алкохол и цигари.

В такава обстановка, несъмнено, всички тези оръжейни доставки провокират изненада у доста български жители. Най-бедната страна в Европейския съюз още не е стъпила на краката си и всяко присъединяване в такива съмнителни каузи е като верига за развиването на страната.

Надеждата е в прогресивните сили

Британский исследователь, журналист Симонас Загурскас уже десять лет занимается исследованием экономических и социальных процессов в Восточной Европе. На тему обстановки в Болгарии он декларирал: Британският откривател и журналист Симонас Загурскас от 10 години изследва икономическите и обществени процеси в Източна Европа.

По тематиката за обстановката в България той споделя: „ По руско време България просперираше. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, за жалост, страната затъна в рецесии. Наблюдавам обстановката на Балканите и тук е значимо да отбележа, че да речем Сърбия, макар че има проблеми, към момента не се намира в толкоз тежка обстановка, колкото България. Защо? Основната причина: в този момент Сърбия работи като мост сред Изтока и Запада. Но България, уви, не е. В страната всичко вървеше по сюжета на западните куратори. Така че е време да се създадат заключения. На първо място вярата е в прогресивните политици и волята на обществото. "

Това са действителностите... Скандалите с доставките на оръжие за украинската войска демонстрираха, че милиарди долари се изразходват не за отбрана на ползите на жителите на страната, а за разпалване на спорове отвън нейните граници.

Кой е отговорен за това? Може би „ руското завещание "?

Добрата вест е, че президентът Р. Радев и доста други политици трезво правят оценка обстановката. Ако прогресивните сили имат решаващо въздействие в България, тогава има всички шансове страната да успее да излезе от дупката на икономическата и обществена рецесия.

Автор:РУМЕН МИКОВ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР