Сега действащата Конституция на България е най-добрият нормативен документ в

...
Сега действащата Конституция на България е най-добрият нормативен документ в
Коментари Харесай

Крум Зарков с призив: Към Конституцията да се отнасяме с уважение и страхопочитание

Сега настоящата Конституция на България е най-хубавият нормативен документ в страната

Депутатът от левицата Крум Зарков разяснява основаването на краткотрайна комисия за промени в Конституцията, акцентирайки по време на дебата в Народното събрание, че в България към този момент 30 години се приказва за правосъдна промяна, тъй като става дума за битка за създаване на европейска страна:

„ Ако преходът, почнал с приемането на тази Конституция, влезнала в действие на 13 юли 1991 година, бързо и коренно осъществя прекосяването от една икономическа система към друга, то построяването на механизмите, които пречат тази икономическа система да работи единствено за малко хора и те да могат да заобикалят закона, по този начин и не бе построена до дъно. И това е непрекъсната битка на хора, които вършат нещо сполучливо или несполучливо, на други, които се опълчват – които от време на време надвиват. Това е политическата история от последните 30 години, изцяло обикновено е на някои да им е омръзнала. “

По думите на социалиста е извънредно време да бъдат направени стъпките, с които България да мине на друга степен на политическото развиване, в което няма да се приказва за правосъдна промяна, а за преразпределение на богатствата, които българският народ създава; за ляво и за дясно.

Зарков обаче е безапелационен, че в този момент настоящата Конституция е най-хубавият нормативен документ в страната: „ Тази Конституция подсигурява и направи по този начин, че парламентаризмът и народна власт надвиха и надвиват “, счита той. По мнението му смяната не би трябвало да бъде обсъждана като слагане под подозрение на нейните съществени постулати, а като възстановяване.

Социалистът напомни, че Конституцията е планувала метод, по който да бъде променяна, подобрявана, приспособена към времето – допускайки основаването на сходна комисия, само че въпреки това, посредством института на Велико Народно заседание, се попречват вероятни политически финтове, които слагат под въпрос устоите на демокрацията.

„ Затова и този метод на основаване на комисия, която ще има задоволително време и която ще бъде построена на паритетен принцип, е верният метод “, разяснява още социалистът, наблягайки, че към дебата е нужно да бъдат привлечени университетските, конституционните среди и гражданското общество.

„ Ако се постановат промени в Конституцията – да, само че с почитание и благоговение към нея и основателите й “, заключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР