Сега дъждовете наистина бяха дошли, пише Чинуа Ачебе в И

...
Сега дъждовете наистина бяха дошли, пише Чинуа Ачебе в И
Коментари Харесай

Прогнозата за времето отново определя икономическите резултати

" Сега дъждовете в действителност бяха пристигнали ", написа Чинуа Ачебе в " И всичко се разпада ", разказ, чието деяние се развива в Нигерия през 19-ти век, " толкоз мощни и упорити, че даже селският шаман към този момент не твърдеше, че може да се намеси. Той не можеше да спре дъжда в този момент, тъкмо както не би се опитал да го провокира в сърцето на сухия сезон, без сериозна заплаха за личното си здраве ".

В аграрните стопански системи, от типа, разказан в романа на Ачебе, икономическият цикъл и времето се движат в тандем. Когато дъждовете дойдат в точното време, реколтата е изобилна и следва разцвет. Обратно, сушата носи риск от апетит и гибел. Шаманът- сходно на актуалния централен банкер - може да се опита да изглади бизнес цикъла, като безусловно навлажни нещата, когато станат прекомерно горещи. В последна сметка обаче силата на природата е тази, която взема решение резултата.
Синоптиците отново са на мода
Енергийната рецесия в Европа докара до завръщането на стопанската система, основана на метеорологичните прогнози за времето. Кризата служи за увещание, че макар цялата си софтуерна трудност, даже стопанските системи на богатия свят би трябвало да разчитат на щедростта на природата. Европейски икономисти, финансисти и политици наблюдават деликатно прогнозите: меката зима ще донесе облекчение, изисквайки по-малко ползване на газ, с цел да се отоплявата домовете. Ако температурите не са прекомерно ниски, цените на силата ще паднат и растежът ще се ускори. Мразовитата зима, въпреки това, ще донесе злощастие - ще тласне милиони към беднотия, ще усили инфлационния напън и ще държи промишленостите затворени.

Изкопаемите горива в началото обещаваха да освободят стопанските системи от капризите на сезоните. Използването им позволяваше силата да се съхранява, транспортира и освобождава, тъкмо когато е нужна. Те сложиха силата на слънцето в ръцете на човечеството, а не противоположното.
Реклама
Ан Кусмаул, стопански историк, наблюдава разпространяването на индустриалната гражданска война в Англия, като преценя по кое време районите излизат оттатък сезонната стопанска система. Енорийските брачни свидетелства мерят точката, в която изкопаемите горива освобождават служащите от ритъма на природата и вместо това ги свързват с фабричната свирка. Преди индустриализацията браковете в ниско разположените региони постоянно са били през зимата след събиране на реколтата; в хълмистите региони са били през лятото, откакто сезонът на агненето на овцете завърши. След индустриализацията сходни районни и сезонни брачни модели изчезват, което дава визия кои елементи на Англия за първи път са възприели индустриални техники, основани на изкопаеми горива.

Сто години по-късно сезонността се завръща във Англия и други елементи на Европа, до момента в който континентът отвиква от съветския газ. Част от повода за това завръщане е физическа. Природният газ се транспортира и съхранява доста по-трудно от въглищата или течния петрол. В предишното Европа се възползваше от изобилието от тръбопроводен газ, доставян от Русия, както и от опцията за полутечен природен газ, доставян от чужбина. Сега доставките са лимитирани и европейците би трябвало да разчитат най-много на доставените към този момент количества. Газовите складове на континента към този момент са цялостни на повече от 90% потенциала си и запълването на последните елементи от тях е скъпо, защото наличието би трябвало да се държи под високо налягане. Ограниченото предложение значи, че измененията в търсенето дефинират цената на силата, а времето е най-несигурният определящ фактор за търсенето.
По-сложна обстановка
Есента спести на Европа най-лошото: континентът се наслаждения на най-горещия октомври в историята си. В резултат на това, цената на газа на TTF, който се употребява за бенчмарк на континента, падна до към 100 евро за мегаватчас, на половина от цената през септември. Но в този момент зимата стартира да се усеща. Първият сняг в Германия падна. Исторически е имало релативно линейна връзка сред търсенето на газ и температурата: колкото по-студено става, толкоз повече газ е нужен. Тази година нещата са малко по-сложни. Домашното отопление е по-пестеливо от нормално. Продажбите на одеяла се усилват. Хората са подготвени да се завият топло, с цел да се опълчват на Владимир Путин.

Газовата рецесия не е единствената причина за по-голям фокус върху времето. Сега възобновимите източници доставят доста повече сила на Европа, в сравнение с даже преди няколко години, което води до проблеми, в случай че вятърът не духа или слънцето не грее. Водноелектрическата сила също беше проблем за Европа тази година, откакто горещото лято пресуши резервоарите и реките, от които зависят язовирите. Подобряването и вложението в способи за запазване на електрическа енергия, без значение дали става въпрос за акумулатори, водород или други техники, може в бъдеще да изглади тази колебливост. Въпреки това континентът е изправен пред години или даже десетилетия на нервно наблюдаване на небето, до момента в който се приспособява.
Реклама
И въпреки всичко при неналичието на преход към зелени форми на сила времето ще стартира да играе още по-голяма роля в стопанската система. По-топлата планета към този момент води до по-чести и рискови събития, като летните горещи талази в Европа или опустошителните наводнения в Пакистан. Тези събития съставляват по този начин наречените действителни шокове за стопанската система: външни промени, които понижават индустриалния потенциал и по този метод предизвикват както по-висока инфлация, по този начин и безработица.
Глава в облаците
За централните банкери е по-трудно да се оправят с тази двойна опасност, в сравнение с със спадове, произлизащи от промени в бизнес доверието или финансова рецесия. Ако в отговор затегнат прекалено много политиката, това ще утежни спада; в случай че затегнат незадоволително, инфлацията може да излезе отвън надзор. Според разбор на МВФ на тихоокеанските и карибските острови страните, податливи на естествени бедствия, порастват с към един процентен пункт по-малко годишно и имат доста по-високи дългови ресурси от тези, изложени на по-малък риск. Изменението на климата единствено ще изостри тези разлики. По този метод връщането към стопанска система, подвластна от времето, ще остави някои централни банкери да наподобяват още повече като шамани: пробвайки се да извършват старите ритуали или да изискват повече жертви, без необикновен потенциал да повлияят на икономическото състояние.
Свързани публикации Може ли американският полутечен природен газ да избави Европа 2 декември 2022, 06:48 Упоритостта на ESG вложението 25 ноември 2022, 13:11 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР