Седмото издание на София Оупън влезе в историята на мъжкия

...
Седмото издание на София Оупън влезе в историята на мъжкия
Коментари Харесай

"София Оупън" стана първият мъжки турнир, контролиран изцяло от жени

Седмото издание на " София Оупън " влезе в историята на мъжкия тенис като първия професионален шампионат от веригата на АТР, управителен напълно от женски екип. Представителки на нежния пол бяха турнирният шеф, супервайзорът, шефът на реферите и всички съдии на стол.

" Честно казано, не го осъзнавахме съвсем до самия завършек на конкуренцията, защото всичко се получи по доста натурален път. Екипът беше построен от хора, които просто обичат това, което вършат - разяснява директорката на шампионата Кей Годхинди. - Занимавала съм се с организацията както на мъжки, по този начин и на женски събития и въпреки че всяко има своите характерни условия, в последна сметка всичко се свежда до едно и също нещо - да се оправиш с всички задания по едно и също време и да гарантираш, че всички са щастливи и че ще осигуриш най-хубавия вероятен шампионат. "

Годхинди, която е с индийски генезис, има австралийски паспорт, приключила е лицей в Съединени американски щати и живее в Дубай, прибавя, че актуалната действителност от дълго време не допуска полово разделяне на специалностите. Но регистрира, че случилото се в София има своята историческа значителност.

" Ние сме единствено дребна част от надалеч по-голямо придвижване, в което полът не може да е определящ за качествата ти. Но е ужасно, че имаме равни благоприятни условия в туровете на АТР и WTA. Даването на власт на дамите, когато е допустимо, постоянно е стъпка в вярната посока. Фантастично е, че мъжката професионална тенис асоциация онагледява това, като наема супервайзори и съдии на стол ", разяснява Годхинди.

Докато доста доминирани от мъжете спортове занапред стартират да прибавят дами в своите описи с публични лица, тенисът към този момент няколко десетилетия има своите емблематични дамски облици, които съдийстват на мъжки мачове. Една от тях е Ан Ласер, която беше супервайзор на тазгодишния " София Оупън " и по този начин се трансформира в първата жена, изпълнила тази съответна роля в шампионат на АТР.

" Възприемам това като чест - показа 54-годишната французойка. - Работила съм като арбитър на стол за АТР доста от дълго време. Смятам, че обстановката еволюира, което намирам за нещо отлично. Това е чест, горда съм. Хубаво е да мислиш за бъдещето и да си кадърен да разбиеш този стъклен капак, с цел да дадеш опция и на други дами да правят същата работа, както го вършат в доста други спортове. "

Една от съдийките на стол в София беше друга французойка - Орели Турт, която през 2019 година стана първата жена рефер, наета на непрекъснат контракт от АТР. Сега тя още веднъж стана част от незабравим миг в развиването на играта.

" Мисля, че това беше страхотна концепция на уредниците в София. Тя единствено демонстрира, че в края на краищата полът няма никакво значение. Нима е значимо дали си мъж или жена, в случай че си добър арбитър? От друга страна бих споделила, че възприятието е още по-хубаво, тъй като този факт в действителност остана неусетен. Това значи, че в някакъв миг ще бъде даденост дами да управляват мъжките шампионати ", счита Турт, която съдийства мачове от всеки кръг в българската столица, в това число финала в " Арена Армеец " сред Марк-Андреа Хюслер и Холгер Руне.

Според нея прецедентът от " София Оупън " ще бъде и спомагателен тласък за колежките ѝ:

" Смятам, че е добре за мотивацията на младите съдийки да видят, че е допустимо. Ако се върнем няколко години обратно, няма да открием доста дами на стола в мачове от календара на АТР. Сега виждаме от ден на ден и повече. И когато новото потомство гледа по малкия екран и види жена да седи горе над корта, ще си каже: " Е, значи и аз мога да бъда там. Мога да съумея. "

Паметното събитие разяснява и старши шефът на съдийската администрация към АТР Али Нили. Роденият в Иран американец съобщи: " Приоритет за нашето звено е професионализмът и разнообразието на съдийските екипи. Турнирът в София е образец за нашите сполучливи старания в тази посока. Макар пътят към напредъка да е дълъг, ние сме горди с посоката, в която сме поели. И виждаме ярко бъдеще. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР