Седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще

...
Седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще
Коментари Харесай

Седмият събор на овцевъдите ще е под мотото “Българските храни от български суровини”

Седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще протече под мотото „ Българските храни от български първични материали “. Това разгласи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна икозевъдна асоциация /НОКА/, която е уредник на форума.

Над 30 изложители ще показват своите овчи и кози артикули, като задачата на уредниците е стимулирането на потреблението им на българския пазар. От браншовите фермерски организации са разтревожени, че за Гергьовден са импортирани и заклани над 30 000 агнета от Румъния, а мандрите изкупуват към този момент румънско овче мляко на цена от 80 стотинки.

“Българските агнета задоволиха потреблението по Великден и Гергьовден, само че когато има импорт, обикновено е да не може животновъдът да осъществя продукцията си. Колегите се чудят по какъв начин да продадат агнетата си. В Съединени американски щати да вземем за пример тотално са неразрешени към този момент продуктите с палмова лой. Нека си даваме сметка кое е потребно за нас ”, разяснява Караколев.

Той акцентира, че сега овцете в България са към един милион, и за разлика отпреди 30 години са намалели 10 пъти. Тенденцията е към понижаване на животните и към уедряване на стадата, за печелене на дотации. Това ще докара до банкрути на дребните производители, предвижда Караколев и уточни като образец срутва в цената на суровото овче мляко, което през тази година се изкупува за 1,10 лева Овчето мляко от Румъния подбива цената на българското на пазара с изкупните цени от 80 стотинки и преработвателите изкупуват него. Затова от сектора са внесли предложение до Министерство на земеделието и храните да бъде изменен Българският държавен стандарт за произвеждане на млечни артикули. Сега стандартът следи за спазването на технологията, само че няма регулация дали млякото е създадено в България или е импорт.

От НОКА обаче са безапелационни, че млечните артикули по БДС би трябвало да се създават със първични материали от български производители.

„ Ние сме пратили писмо в посока смяна на БДС- това което освен ние, само че всички сътрудници производители желаеме – най-малко единствено тези артикули да бъдат създадени с български първични материали. Такива потвърдено създадени в България “, акцентира Симеон Караколев.

Традиционният празник ще продължи три дни от 11 до 13 май на поляните до Петропавловския манастир край Лясковец. Над 200 изложители- фермери, производители на месни и млечни артикули, компании за фуражи и земеделска техника и за биохрани, ще вземат участие на събора. 30 български животновъди ще ще оферират непосредствено своята продукция от овче и козе месо и мляко. 16 породи овце и осем породи млечни кози ще могат да видят посетителите. В първия ден на събора ще се провеждат и изложби на овчарски и пастирски кучета.

Едни от огромните атракции на събора ще са фермерските надпревари по стрижба на овце, доене на овце и кози, изтегляне на товари от най-големите коне – тежковози, национални веселби, нестинарско шоу, кулинарно шоу, проява на бойни умения на старите българи и други Повече от 60 занаятчии ще демонстрират обичайни български заняти, на място ще има арт работилнички с демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и други, мобилни експозиции. Над 2000 реализатори ще се включат в Националния фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “. Кръгла маса в която ще се включат участници от над 20 страни, ще дискутира провокациите пред младите овцевъди икозевъди, и по какъв начин да се привлекат младите консуматори. За пръв път ще се провеждат няколко хоротеки, в музикалната стратегия са включени още оркестър “101 каба гайди”, прабългарска школа “Багатур” и нестинари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР