Колко ще ни струва Великден? Екип на bTV излезе на

...
Колко ще ни струва Великден? Екип на bTV излезе на
Коментари Харесай

Днес ще пазарувате за Великден? Ето колко ще ви излезе

Колко ще ни коства Великден? Екип на bTV излезе на пазар със семейство Минкови от Пловдив.

Първите артикули от листата са маруля, репички и свеж лук. Цените на зеленчуците на пазара варират сред 1 и 1,20 лева

Всяка година Ива и Пейчо Минкови посрещат Великден с двете си дъщери, зетьовете и внуците. Пазарът им тази година е сред 100 и 150 лева, като избират да купят агнешкото и яйцата от локални производители, вместо от огромните вериги.

„ Много рядко, най-вече дребни артикули. За месото особено – не, никога, гледаме да си осигурим домашно. Дори и кайма си вършим единствено. Важното е да е от прочут произходът “, изяснява Ива Минкова.

„ Пак си даваме парите, само че качеството е друго “, добавя брачният партньор ѝ Пейчо Минков.

„ Яйцата някъде от порядъка на 40-50 стотинки, агнешкото към 22-23 лева ни пристигна кг. От много години по този начин вършим, не е за първи път – поради внуците, с цел да може да е екологично чисто “, добавя Ива Минкова.

За една маруля, връзка свеж лук и  връзка репички сметката е 3 лева Козунакът си го подготвят сами.

„ Ние купуваме цяло агне – домашно. Яйца също са ни домашни – от познати. Единственото, за което вървим на пазар са зеленчуците – маруля, лук и репички. И трите са по един лев. Общо съм дал три лв. за тези неща “, показва Пейчо Минков.

„ Всеки се разполага съгласно чергата си. Няма да купиш цяло агне, ще купиш половин или пък единствено два кг. Козунакът – всеки си има желания дали домашно да си го направи, или да си го купи. В пекарните продават подготвени козунаци, там е на готово, а в случай че си купиш продуктите, би трябвало да се трудиш у дома “, изяснява още Пейчо Минков.

„ Отнема ми през целия ден, защото аз сама си подготвям домашни козунаци от доста години. Казала съм, че до момента в който мога ще си ги върша, а и всички ги обичат “, признава Ива Минкова.

Въпреки ниските цени на зеленчуците за великденската салата, производителите на пазара се оплакват, че нямат клиенти.

„ Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, с цел да видя какво се случва, виждам, че веригите са цялостни, а тук при нас марулята е по 80 стотинки, свеж лук – отново за стотинки, репичките – за стотинки. И няма кой да пазари. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората избират да отидат някъде, където могат да си купят агнешкото, козунака и салатата от веригата. След това да станат и да си тръгнат. Не им се идва особено до пазара, с цел да си купят по-хубава стока и да се приберат “, безапелационна е Мария Цветкова, производител на зеленчуци.

Според думите ѝ цените от предходната и от по-миналите години не са се увеличавали на пазара, макар инфлацията.

За разлика от огромните вериги, където агнешкото се предлага на цена 19 лева за  килограм, в кварталния месарски магазин цената е 25 лева Яйцето пък коства 38 стотинки.

„ За в този момент върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Да, разбира се, че има повишаване. Не знам на каква база е това повишаване тъкмо в агнешкото, само че най-малко 2-3 лева е по-скъпо, спрямо предходната годин а “, изяснява продавач в месарски магазин.

В месарският магазин в Пловдив екипът на bTV заплати 32,55 лева за кг агнешко и 10 броя яйца. Килограмът на агнешко месо се продава за 25 лева, а 10 броя яйца за 3,80 лева

Каква е обаче цената на козунака?   В множеството пловдивски пекарни той е на цена от 4 лева

Снимка: bTV

Така общо за кг агнешко, 10 броя яйца, един козунак, маруля, репички и свеж лук bTV заплати близо 40 лева Но тази сметка ще се промени най-малко пет пъти по толкоз, в случай че фамилията е деца и има посетители.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР