Седмици преди изборите в Турция на 14 май хиляди рускоезични

...
Седмици преди изборите в Турция на 14 май хиляди рускоезични
Коментари Харесай

Намеса в изборите в Турция чрез хиляди руски и унгарски акаунти в Туитър, активирани като турски

Седмици преди изборите в Турция на 14 май хиляди рускоезични и унгарскоезични сметки в " Туитър " бяха задействани като турски консуматори, което поражда възможност за интервенция в изборите посредством обществените медии, заяви " Middle East Eye ".

Ахмет Туран Хан, общоприет управител на компанията за политически съвещания и изследвания " Datailor ", съобщи пред изданието " Middle East Eye " (MEE), че компанията му се е сблъскала с мрежа от консуматори на " Туитър ", най-вероятно ботове, които неотдавна са сменили самоличността си.

" През последните месеци следим, че многочислени съществуващи турски сметки са били реактивирани преди изборите, което е обикновено ", сподели Хан пред MEE. " Някои от тях обаче са изключително забавни, защото не са турски. "

Хан споделя, че компанията му дава ежедневни услуги за разбор на данни от обществените медии на огромни търговски компании, работещи в областта на хранително-вкусовата индустрия и услугите. Така компанията му инцидентно се е сблъскала с мрежата.

" Около 12 000 акаунта в обществените мрежи, говорещи съветски и маджарски език, бяха задействани като турски и в този момент следват всички политически партии и водачи ", споделя той. " Около 10 000 от тях са били задействани през последните две седмици ".

Хан добави, че 56% от тези сметки в предишното са споделяли наличие на съветски език, 28% от тях - на маджарски, а останалите са споделяли наличие на британски език.

" Смятаме, че унгарските сметки би трябвало да са били употребявани преди изборите в Унгария предходната година ", сподели той.

Турският " Туитър " е изключително предразположен на тролене и произвеждане на подправени вести, защото огромните политически партии, както ръководещи, по този начин и опозиционни, прокарват дневния си ред посредством така наречен акаунти-ботове. След президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Русия също постоянно е упреквана в хипотетична интервенция в изборите посредством обществените медии и приключване на информация.

Всички имат почитатели на ботове.

Предишно изследване, извършено през 2021 година, демонстрира, че от 30 до 50 % от тенденциозните тематики в Турция са подправени и се задвижват основно посредством потреблението на ботове.

Тугрулкан Елмас, докторант, специализирал в региона на " Туитър " в Университета в Индиана, който е създател на изследването, съобщи пред локална медия, че въпреки да се счита, че единствено 27% от популацията в Турция употребява " Туитър ", неговото въздействие е в действителност огромно. По думите на Елмас наличието в обществената мрежа нормално попада в новинарски уеб сайтове и обществени медии като " УотсАп " и " Ексизлук ".

През 2020 година " Туитър " закри към 7340 акаунта в Турция, като съобщи, че те са " свързани с страната осведомителни интервенции ".

Хан съобщи, че Илон Мъск е уволнил екипа, отговарящ за битката с подправените вести и откриването на сметки на ботове, скоро след придобиването на компанията предходната година и по тази причина реакцията на " Туитър " по въпроса е била лимитирана.

" Рускоговорящите и унгарскоговорящите сметки към този момент мълчат ", сподели Хан. " Те следват единствено главните политически партии и водачи и не разгласяват нищо ".

Смята се, че съветското държавно управление се е намесвало във вътрешната политика на Турция, изключително скоро след опита за прелом през 2016 година

Няколко публикации, в които се твърди, че Съединени американски щати са забъркани в опита за прелом, със заглавия като " Висш чиновник на националната сигурност на Съединени американски щати признава за преврата в Турция ", са били публикувани от съмнителни уеб сайтове, следени от Русия.

Хан добави, че претендентите за президент на Турция Реджеп Таип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу и Мухарем Индже имат почитатели измежду ботовете.

" Индже обаче е изключително забавен, защото неговият акаунт и тенденциозните тематики, свързани с акцията му, са изключително инфектирани от сметки на ботове ", съгласно експерта.

Индже да вземем за пример е изгубил 300 000 почитатели през последните 20 дни и те бързо са били сменени от сметки на ботове.

Угур Пойраз от опозиционната " Партия на положителното " (İyi Parti), по-рано тази седмица показа скрийншотове на бот сметки, които са следвали канала му в " Туитър ", за което упрекна държавното управление.

Според Хан, че бот профилите сами по себе си не подсигуряват, че ще задвижат акцията на индивида, който са последвали.

" Може да е противоположното, те могат да следват сметки, с цел да ги спамят и да ги закрият, или да понижат видимостта им в платформата ", добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР