Седмица след изострянето на конфликта в Израел, българските власти определиха

...
Седмица след изострянето на конфликта в Израел, българските власти определиха
Коментари Харесай

Рискови ли са пътуванията до Йордания и Египет

Седмица след изострянето на спора в Израел, българските управляващи дефинираха като рисковани пътуванията към две от страните, с които граничи. 

„ Не е безвредно, по тази причина и тази седмица с изключение на напътствията към сънародниците ни да не летят към Тел Авив, сме дали инструкции и за това да бъдат избягвани пътувания до Ливан, до Йордания, до Египет – единствено при последна нужда ”, прикани външният министър Мария Габриел.

Предупреждениетопроменя проектите на Диана Бояджийска и брачна половинка ѝ за дълго мечтана екскурзия до страната на фараоните.  Двамата подават заявление до туристическата организация, която да анулира резервацията им. Получават отговор – Египет не е обиден от спора и стратегиите се извършват по проект. И защото желаят да се откажат до 21 дни преди заминаването, планувано за 4 ноември, таксата за отменяне на екскурзията е в размер на платеното капаро от 30%. Семейството „ изгоряло ” с 1400 лева

Туроператорът, провел въпросната екскурзия до Египет, отхвърли да застане пред нашата камера. От браншовата организация „ Обединение Бъдеще за туризма “ разясниха, че възбрана за реализиране на полети от транспортното министерство няма. Неточност от страна на външното ведомство обаче е довела до комплициране. „ Проблемът беше при нас, че Министерство на външните работи беше написало, че не предлага да се пътува в посока двете дестинации, което единствено по себе си юридически няма правна стойност ”, твърди ръководителят на организацията Павлина Илиева. По думите ѝ те нямат съображение, на което да прекратят договорите и към клиента, и към доставчика.

След извършена среща сред отрасловите министерства и туристическия отрасъл се стигна до смяна в текста на уеб страницата на външното ведомство – по този начин че  курортите в Египет и Йордания да не попадат измежду рисковите поради военния спор дестинации. 

По тази причина, прецизират и от министерството на туризма, за пътуванията до Египет и Йордания важат изискванията по контракта, подписан с туроператора. 

От България седмично броят на туристите, отправили се към двете страни, надвишава 1800. Повечето стигат до плануваната дестинация и реализират фантазията си - да видят Египет. 

Тоника Колева посреща група българи в Шарм ел-Шейх, прочут още като град на мира, преди няколко дни. По думите ѝ Египет е една от най-сигурните страни. „ На летището има лицево различаване, по улиците има камери, в хотелите не влизат външни хора, които не са туристи ”, показва   представителката на българска туристическа организация в Египет. Наблюденията на Тоника от началото на спора демонстрират, че туристопотокът не понижава. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР