Седмица на протести и блокиране на пътища организира Инициативния комитет

...
Седмица на протести и блокиране на пътища организира Инициативния комитет
Коментари Харесай

Едноседмичен протест блокира път в Родопската яка заради кариерите в Белащица

Седмица на митинги и блокиране на пътища провежда Инициативния комитет „ СТОП на кариерите в Белащица “. От 17 до 23 май пътят към кариерите ще бъде „ затворен “ от жителите от 8:00ч. до 20:00ч. Локацията е избрана до ресторант „ Черен Петър “.

Протестиращите се афишират срещу допускане на тежка техника и извозването на скална маса от кариерата, настоявайки за окончателното преустановяване на активността там. Освен това локалните желаят неотложно включване на двата водоизточника във водопреносната мрежа в Белащица.

От ИК упорстват още за незабавна процедура по входиране на санитарно охранителна зона на третия водоизточник в региона на кариерите.

В момента освен живеещите в региона, само че и Община „ Родопи “ чакат отговора на две ведомства, които обаче не престават да мълчат. Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите към момента не са дали мненията си за кариерите над Белащица. След като на 21 април те получиха писмо от Общината с искане да им бъде посочено на какво правно съображение „ Европейски пътища “ АД продължава да извозва материал, откакто способените институции прекратиха активността им.

Припомняме, че по същата причина в края на април се организираха серия от митинги на локални и членове на комитета, които обаче останах без резултат.

Преди оповестяването на този митинг, инициативният комитет за битка с активността на кариерите бе провел среща с жителите на Белащица. На нея се планува да бъдат разисквани желанията на компаниите за удължение на концесията на 15 и 25 години, както и активността по транспортиране на добит инертна маса, показаха оттова. Предвижда се срещата да се състои в петък (20 май) от 18:30 ч. в Народно читалище „ Просвета “ в Белащица.

От ИК се извиняват на всички водачи като допълват, че до осъществяване на техните претенции, ще се наложи потреблението на обходни направления.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР