Седмица на отворените врати“ със скрининг за риска от туберкулоза

...
Седмица на отворените врати“ със скрининг за риска от туберкулоза
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза в УМБАЛ Свети Георги

„ Седмица на отворените порти “ със скрининг за риска от туберкулоза провежда от 12 до 16 март Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “. В рамките на акцията ще се правят безвъзмездни медицински съвещания, като на пациентите със подозрение за съществуване на болестта ще бъдат направени спомагателни проучвания, изясни началникът на отделението доктор Веселин Давчев.

Скринингът в УМБАЛ „ Свети Георги “ се организира като част от Националната акция за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на самодейността е да  се увеличи информираността на обществото за риска от туберкулоза, като в същото време с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги. 

Желаещите да се включат в безплатния скрининг би трябвало да го създадат във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 12 до 16 март в това число, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „ Пещерско шосе “ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „ Свети Георги “. Допълнителна информация за „ Седмицата на отворените порти “ може да се получи на телефон: 032 602 770.

Кампаниите се организират четири пъти в годината. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза. Характерно за нея е, че минава безсимптомно и при инфектираните лица не се следят клинични, микробиологични или рентгенологични данни за съществуване на интензивно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на болестта не демонстрират очевидни признаци на дейна туберкулоза и не са носители на болестта, те могат да бъдат окачествени като непрекъснати резервоари на инфекцията. При някои от тях има нараснал риск от развиване на интензивно заболяване и те могат да станат източник на зараза, изясни доктор Давчев. 

Бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване. Също по този начин би трябвало да се наблюдава и положението на лицата, които са били в контакт с болния от дейна туберкулоза. Ранното разкриване подсигурява освен изцеление на към този момент инфектираните, само че и спиране на веригата на предаване на заболяването, акцентира доктор Веселин Давчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР