Седма дискусия , която БТА организира в рамките на инициативата

...
Седма дискусия , която БТА организира в рамките на инициативата
Коментари Харесай

ЕС и миграцията: български гласове за Европа

Седма полемика, която Българска телеграфна агенция провежда в границите на самодейността си „ Българските гласове  за Европа “

Проблемите, свързани с миграцията, и политиките за решаването им: това е главната тематика на следващата конференция, която Българска телеграфна агенция провежда в границите на самодейността си „ Български гласове за Европа “.

Събитието ще открият евродепутатите Ева Майдел, Радан Кънев и Андрей Новаков, регионалният шеф на Хасково Катя Панева, кметът на Хасково Станислав Дечев и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, който ще модерира полемиката.

Дискусиите ще се състоят в Пресклуба на Българска телеграфна агенция в Хасково в хибриден формат и могат да бъдат проследени в действително време:
–във фейсбук:
–в YouTube:

Голямата тематика на полемиката е каква да бъде ролята на Европейски Съюз на международната сцена. Важен аспект от нея е миграцията – широкообхватна тематика, която още веднъж е в дневния ред на обществата в Европа. Очаква се в дебатите да се чуят разнообразни причини, свързани с единната европейска политика по казуса с миграцията. Ще бъдат наранени и тематики с локален адрес: миграцията е значим въпрос за Хасково поради географското му разположение: на границите с Турция и Гърция, откъдето идва миграционен напън. В района действат три центъра за краткотрайно настаняване на мигранти.

В полемиката от първо лице ще бъде коментирано съжителството на мигрантите с локалните поданици. Ще бъде наранена и тематиката по какъв начин децата на мигранти се интегрират в нашата просветителна система.

Едно от провокациите и тематика на разисквания е режимът на настанените в центъра в Харманли мигранти. „ От тук минаха доста качествени хора, които не успяхме да задържим. Лекари, инженери, младежи с няколко езика, готови за работа, можеха да се влеят в българската стопанска система “, споделя Иван Атанасов, публицист и доброволец в Центъра в Харманли, преди държавните институции да поемат уговорките си. „ Никой не им обърна внимание. Сега виждам по какъв начин са се осъществили в Германия и други страни. Сегашните мигранти в харманлийския лагер са различен ти:, множеството са младежи и въпреки да идват от слаборазвита страна, не желаят да чуят за България, тъй като тук нищо не ги притегля “, споделя Атанасов, който ще е измежду участниците в полемиката. В дебата ще се включат и ръководители на локални институции, които директно или индиректно имат отношение към проблемите на миграцията.

Незаконната миграция е пагубна за всички. Легалната миграция би трябвало да бъде сполучливо ръководена и контролирана, разяснява за Българска телеграфна агенция Любов Панайотова, шеф на фондация „ Европейски институт “. По думите й миграцията е значима, изключително по отношение на демографските проблеми, с които се сблъскват България други страни от Европейски Съюз и по тази причина би трябвало на национално, районно и на ниво Европейски Съюз „ тези потоци да могат да се ръководят, а не да ни връхлитат “. Панайотова уточни, че в България нискоквалифицираната работна ръка е недостиг и има потребност от нея: „ по-добре е пустеещи региони в страната да бъдат заселени мъдро, планово и от нас самите, с цел да няма радикализиращи се детайли, спорове и ксенофобски прояви “.

Събитието се провежда в границите на Конференцията за бъдещето на Европа, на която Българска телеграфна агенция партнира с самодейността си с поддръжката на Европейския парламент:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР