Седемнадесет премиери от ЕС изпратиха писмо до председателя на Европейския

...
Седемнадесет премиери от ЕС изпратиха писмо до председателя на Европейския
Коментари Харесай

Премиери от ЕС молят Туск да спаси единния пазар

Седемнадесет министър председатели от Европейски Съюз изпратиха писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, заяви „ Политико “. Те го молят да подсигурява, че единният пазар на Съюза, който е „ главен мотор на световната му конкурентоспособност “, ще продължи да бъде „ източник на напредък и благоприятни условия за жителите и бизнеса “.

Бойко Борисов не е измежду подписалите, излиза наяве от писмото, с копие от което изданието се е сдобило.

То е с дата 26 февруари и е направено по концепция на финландския министър председател Юха Сипила.

Сред подписалите са водачите на страните от Бенелюкс, Северна Европа, Балтика, Централна Европа и всички дребни страни членки.

Полша е най-голямата страна, чийто министър председател е подписал посланието. Това значи, че „ огромната четворка “ от Европейски Съюз не е могла да бъде уверена. Става дума за Германия, Франция, Италия Испания.

В писмото се съдържа апелът към „ огромните “ да не затварят огромните си пазари за вътрешната конкуренция в Европейски Съюз. Става дума да вземем за пример за пазара за услуги в Германия и за храни в Италия.

„ Време е да се отстранен оставащите трансгранични спънки, както и да бъдат предотвратени бъдещи бариери и рискът от фрагментиране “, се споделя в писмото.

Авторите се обръщат и към идната Еврокомисия, която би трябвало да бъде определена след европейските избори тази година:

„ Насърчаваме новата Комисия да акцентира повече върху използването и осъществяването на решенията, в това число на най-високо политическо равнище. “

Седемнадесетте водачи приканват Европейски Съюз да продължи да утвърждава четирите свободи, като прегърне новите провокации. Това съгласно „ Политико “ е ясно обръщение към брекзитърите. Изданието пояснява, че хипотетичните най-хубави другари на Англия в лицето на страните със мощни исторически връзки с нея и демократичните скептици на прекомерната интеграция избират целостта на единния пазар на 27-те членки, в сравнение с да „ плямпат “ за свободно придвижване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР