Седем зими в Техеран е филм на германката Щефи Нидерцол,

...
Седем зими в Техеран е филм на германката Щефи Нидерцол,
Коментари Харесай

Седем зими в Техеран или за какво те осъждат на смърт в Иран

" Седем зими в Техеран " е филм на германката Щефи Нидерцол, скрито сниман в Иран и изнесен незаконно, който споделя историята на студентката и вътрешна дизайнерка Рейхане, наказана на гибел, тъй като е умъртвила изнасилвача си! Сърцераздирателен сюжет, който не остави никого безразличен в другояче полупразния салон по време на прожекцията в границите на " София ДокуМентал " в края на септември. Млади, интелигентни хора попиваха сълзите си на финала...

Хубавото е, че филмът (както и останалите заглавия, за които ви разказахме вече) може да се гледа онлайн до 8 октомври, неделя, в Neterra.tv - вижте тук програмата. 

Внимание, спойлери!

Рейхане (дублирана от огромната иранска актриса Зар Амир Ебрахими, която наскоро ни впечатли в  Holy Spider) е знак на еманципацията, куража и гордостта на новата иранска жена. Тя убива изтъкнат член на Тайната полиция (иначе еластичен хирург), който с машинация я е примамил в жилището си. Съдебният развой обаче е фарс - първият арбитър е заменен, а с цел да й простят, както е в ислямското право, роднините на убития желаят тя да си признае, че е излъгала. Да, само че не са попаднали на слабоволев, отстъпчив и нерешителен човек! 

Чрез изявленията с майката Шоле, бащата Ферейдун и сестрите Шарзад и Шаране научаваме по какъв начин са протичат освен следствието и процесът, само че и по какъв начин се е държала Рейхане в идващите седем години в пандиза. И за психическия тормоз, оказван всекидневно върху фамилията й. Светът се изправя в отбрана на Рейхане, тя е натурален водач в пандиза (масовите килии са с кревати на три етажа), само че в случай че правят отстъпка, иранските управляващи ще покажат уязвимост във вътрешен проект.

По заглавието разбирате по какъв начин приключва всичко - Рейхане не се пречупва и заплаща цената, а циничната робия гузно си продължава. Някои съумяват да избягат, само че другите към момента стенат под гнета на мракобесната и сексистка мизогинистична страна. 

Автор: Бистра Андреева

 
И още един разтърсващ филм, който не би трябвало да пропускате!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР