Седем въпроса към Главния прокурор на Република България от Nexo.  Публикуваме

...
Седем въпроса към Главния прокурор на Република България от Nexo. 
Публикуваме
Коментари Харесай

Nexo със седем въпроса към Гешев преди Комисията по казуса с криптобанката

Седем въпроса към Главния прокурор на Република България от Nexo. 

Публикуваме позицията без редакторска интервенция: 

До господин Иван Гешев,

Във връзка с чуване на краткотрайна парламентарна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на дейността на Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна дейност, в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица.

До

Г-н  Даниел Митов, ръководител,

Г-н  Асен Василев

Г-н  Божидар Божанов

Г-н  Гален Монев
Г-жа Десислава Трифонова Г-н Златан Златанов
Г-н Ивайло Чорбов
Г-н Иван Ченчев
Г-н Илиян Йончев
Г-н Йордан Цонев
Г-жа Лилия Недева
Г-жа Надежда Йорданова Г-н Петър Чобанов
Г-жа Рена Стефанова

Уважаеми господин Председател,
Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,

Предоставени са данни от обществено налични регистри (https://www.youtube.com/watch?v=e3MDjQXqqgY), които еднопосочно опровергават гръмкото Ви обвиняване, сякаш по данни на непознати служби, че Nexo е съпричастна към финансиране на терористични организации. Ясно е към този момент, че става въпрос за две преводи на обща стойност $1900, направени две години преди адресът на получателя да бъде глобен от Националното бюро за битка с финансирането на тероризма в Израел. Очевидно това е главният Ви мотив, откакто това беше презентирано на конференцията на 12 януари, 2023 година и повторено от персонално от Вас, господин Гешев, на 21.01.2023 година два пъти в народен ефир. Над 800,000 индивида са изгледали това опровергаващо изказванията Ви видео и те чакат Вашия коментар.

 
Наистина ли ще отстоявате неуместната теза, че 53 федерални и щатски регулатора, както и прокуратурата на Ню Йорк, биха положили подписите си под съглашения с компания, за която има и най-малкото подозрение, че е заобикаляла наказания, наложени към Русия или терористични организации? Припомняме, че подготовка за тези съглашения лиши близо две години и всевъзможни аспекти на бизнеса на Nexo са обсъждани от голям брой американски органи, за които инспекции в това число Вие ги поздравихте, изключително откакто и това Ваше оправдание за международност и че следствието е по искане на Съединени американски щати, се разпадна: https://www.mediapool.bg/shefat-na-amerikanskata-targovska-kamara-sluchayat-s-nexo-v- sasht-e-priklyuchil-news344144.html? Говорителят на прокуратурата госпожа Сийка Милева приказва за “много тъжби от английски жители ”. Макар Nexo да има над 5 млн. клиенти в целия свят, има едно само дело против компанията във Англия, и то от частно юридически темперамент, като детайлите към него, както и нашата позиция, са от дълго време обществено налични в българските медии и сайтовете на английските съдилища, като в това число ищците, опитни опортюнисти, не оспорват, че са си получили всички свои активи дружно с облагите си, и две години по-късно вземат решение, че са недоволни от размера на облагата си. Защо продължавате да твърдите, че има голям брой тъжби и каква работа има прокуратурата в един частно-правен спор в непозната пълномощия? Ще поемете ли отговорността за големите компенсации, които българските данъкоплатци ще бъдем принудени да платим, поради вредите, нанесени от тази бутафорна акция против една от най-големите IT компании в България, и за големия удар по имиджа на страната и изгубените задгранични вложения?
Ще намерите ли вътрешни сили да не си извършите PR с пътуването си до Съединени американски щати, за присъединяване годишната молитвена закуска във Вашингтон, откакто неведнъж към този момент злоупотребихте с името на Съединени американски щати, за което там ще давате пояснение пред “евроатлантическите ни сътрудници ” и ще продължите ли да настоявате, че аналоговата българска прокуратура е допустимо да разполага с данни, с които американските органи към този момент не разполагат?
Как ще коментирате изявленията на органите на реда по време на рейдовете на българските офиси на Nexo, че със протичащото се “ще се научите на кого да дарявате вие ”? Ще отречете ли, че главното, което обискиращите са търсили, само че не откриха, са флашки с криптовалути и че ориста им щеше да е същата, като на конфискуваните 213,000 биткойна (по днешни курсове 9 милиарда лв) при акция по отношение на организация “Митници ” през 2017 година и които потънаха по-скоростно и от следствията за къщата в Барселона, кюлчетата злато, или чувалите с пачки в брой от парите за “Хемус ”, изтеглени от лицензирани български банки?
С почитание,
Антони Тренчев, съосновател на Nexo Коста Кънчев, съосновател на Nexo
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР