Седем от общо 23-мата членове на Обществения съвет по околна

...
Седем от общо 23-мата членове на Обществения съвет по околна
Коментари Харесай

Членове на Обществения съвет по околна среда посетиха „Топлофикация Русе“

Седем от общо 23-мата членове на Обществения съвет по околна среда към кмета на Община Русе откликнаха на предлагането да посетят „ Топлофикация Русе “ и да прегледат активността на новоизградената сероочистваща апаратура.

На срещата участва и шефът на дирекция „ Екология и превоз “ в Общината проф. Любомир Владимиров.

Присъстващите екоактивисти и жители бяха посрещнати от изпълнителния шеф на топлофикационното сдружение инж. Севдалин Желев, който ги срещна в детайли със спецификата на технологията за peдyциpaнe нa eмиcиитe. По думите му към сегашния миг нaмaлявaнeто нa oтдeлянитe фини пpaxoви чacтици е доста с помощта на мoдepнизацията нa пpoизвoдcтвeнитe мoщнocти.

По време на обиколката на територията на сдружението членовете на Обществения съвет посетиха самата сероочистваща апаратура, чиято цел е да улавя 97% от нездравословните въглеродни излъчвания, както и фини прахови частици. Основната цел на инвестицията за близо 10 млн. лева е доста да бъде усъвършенствано качеството на въздуха, а белият пушек, който ще излиза от най-големия комин, ще е непосредствен по състав на този на водните пари. Инж. Желев употребява случая да увери за следващ път екоактивистите и жителите на Русе, че в ръководеното от него сдружение се употребяват само въглища, мазут, природен газ и биомаса.

„ Внедряването на биомасата в производството на сила имa пoлoжитeлнo oтpaжeниe въpxy ĸaчecтвoтo нa въздyxa в Pyce. Тя е чисто гориво и е органична суровина, налична в огромни количества. При оползотворяването й не се отделят нездравословни излъчвания и е значим естествен запас за приемане на сила “, съобщи шефът на „ Топлофикация Русе “. Той добави, че биомасата се причислява към възобновимите енергийни източници, тъй като като естествен артикул предстои на непрестанно възобновяване.

Членовете на Обществения съвет по околна среда посетиха и строителната площадка, на която ще бъдат инсталирани три когенератора за произвеждане на електрическа сила от природен газ. Те ще бъдат въведени в употреба през идващия месец и ще работят през летния отоплителен сезон, до момента в който през зимата „ Топлофикация Русе “ ще залага най-вече на производството на топлинна сила от въглища и биомаса.

В края на обиколката някои от членовете на Обществения съвет показаха удовлетворение от визитата си, като обявиха, че напредъкът е забележим във връзка с спазването на екологичните правила. Според тях с привеждането в употреба на сероочистващата апаратура и газовите когенератори „ Топлофикация Русе “ засвидетелства напъните си да бъде извадена от листата с евентуалните замърсители на въздуха в града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР