Седем бебета - 5 момчета и 2 момичета, заченати инвитро,

...
Седем бебета - 5 момчета и 2 момичета, заченати инвитро,
Коментари Харесай

7 бебета са се родили благодарение на инвитро програмата на Столична община

Седем бебета - 5 момчета и 2 девойки, заченати инвитро, са се родили за по-малко от 2 години, след старта на донорската стратегия на Столична община за подкрепяне на дами с репродуктивни проблеми. Тя е основана взаимно с организациите "Майки за донорството " и "Искам бебе " и започва през втората половина на 2015 година Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Първото бебе - Самуил, се появи на 24 октомври 2016 година, а седмото - Константин проплака за пръв път преди дни - на 21 август.

Столична община отпуска средства за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е планувано финансиране от Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство. По общинската стратегия могат да аплайват дами до 50-годишна възраст, до момента в който по линия на Министерство на здравеопазването пределната възраст е 43 година

За трета поредна година в бюджета на Столична община са планувани 70 000 лева за подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми.

Желаещи има, само че дамите, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните експерти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 година и да имат най-малко едно родено дете.

След като профилираната комисия към Столична община утвърди кандидатстващите по програмата фамилии, срокът за осъществяване на инвитро процедурите е 1 година. Програмата на Следствен отдел към окръжна прокуратура финансира както самата инвитро процедура, по този начин и съпътстващите интервенции.

Процедурите по донорската стратегия се правят в 10 софийски здравни заведения, които имат подписани контракти със Следствен отдел към окръжна прокуратура, сред които е и общинската Първа АГ болница "Св. София " /бившата "Тина Киркова "/.

От края на 2015 година насам по програмата са кандидатствали 54 двойки, от които са утвърдени 48. Документите на нови 10 фамилии - претенденти следва да бъдат прегледани от профилирана комисия към Столична община в идващите седмици.

Повече информация за програмата е оповестена в интернет на адрес: https://www.sofia.bg/web/guest/programms-invitro.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР