Сдружението "Зелени Балкани" проведе миналата седмица четвърто за последните три

...
Сдружението "Зелени Балкани" проведе миналата седмица четвърто за последните три
Коментари Харесай

Делфините в България тази година са най-много в района на Калиакра

Сдружението "Зелени Балкани " организира предходната седмица четвърто за последните три години изследване от кораб на китоподобните бозайници в българската акватория на Черно море. Според данните записаните елементарни делфини, муткури и афали (повече за китоподобните в България - тук) са повече спрямо 2018, само че по-малко по отношение на 2017 година Изследователите чакат да имат по-точни заключения за трендовете след идващото набиране на данни, което ще се реализира от аероплан към средата на лятото.

В завършилото изследване от 29 април до 4 май екипът наблюдаващи е имал удобни условия и е покрил 444 км от плануваните 450 км за проучване. Регистрирани са 168 наблюдения на китоподобни с общо 440 индивида. Най-многобройни са били морските свине/муткури (Phocoena phocoena relicta), за които има 137 наблюдения. Значително по-малко и съвсем поравно са наблюденията на афалите (Tursiops truncatus ponticus) и елементарни делфини (Delphinus delphis ponticus) - по 16 и 15 индивида.

Най-висока компактност на морските бозайници е регистрирана в северния бранш сред Калиакра и румънската граница. За разлика от предни години този път най-голямата следена група е била от мигриращи муткури (над 20), които са се хранели дружно със средиземноморски буревестници.

Събирането на информация за разпространяването и числеността на китоподобните е от извънредно значение за запазване на тези предпазени типове, както и за положението на морската екосистема, източник на многочислени запаси.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР