Сдружение Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората

...
Сдружение Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората
Коментари Харесай

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „ Зачатие “, първата самостоятелна и напълно доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България, отбелязва своя 20-годишен празник. Сдружението е основано от група доброволци през 2004 година Няколко сърцати дами и мъже сплотиха своите желания, познания и борбеност, с цел да основат организация, която да пази правата на двойките с репродуктивни проблеми, да им дава съответна информация и поддръжка по сложния им път. 

„ Тогава беше доста мъчно да се приказва за неплодородие. Хората се срамиха да приказват за проблемите си със забременяването. Нямаше обществени мрежи, интернет форумите към момента се използваха от малко хора, нямаше съвсем никаква информация в интернет, а и по-голямата част от популацията към момента не използваше световната мрежа. Двойките, изпитващи проблеми при зачеването на дете, бяха сами, без информация, тенденция, поддръжка “, спомнят си от Сдружението.

„ Доброволците от организацията изричат и своята дълбока признателност към хората, които вървяха дружно с нас по пътя към родителството. Този път е сложен, само че той ги сплоти и сплоти, накара ги да повярват в своята мощ като жители, които не просто се борят за своите фантазии, само че и застават в отбрана на правата на пациентите и обезпечават поддръжка на всички фамилии с репродуктивни проблеми в България “, споделят от организацията.

Благодарение на дейното присъединяване на Сдружение Зачатие “ бе извоювано държавно финансиране на инвитро процедури, финансирането на лекуване на стерилитет в редица общини, инициирането на законодателни промени в отбрана на дамите в инвитро процедура по отношение на работодателя. Организацията обезпечава освен прочувствена, само че и финансова поддръжка за двойките с репродуктивни проблеми в благотворителните си начинания.

Сдружението взе участие в наши и интернационалните планове за предварителна защита на репродуктивните болести, насочени най-вече към младежите. Организацията е деен член на европейската организация на хората с репродуктивни проблеми Fertility Europe.

Сдружение „ Зачатие “ кани ва юбилея си всички доброволци, експерти, общественици, публицисти, жители, за които тематиката на репродуктивното здраве е значима. Той ще бъде маркиран на 20 април 2024 година, събота, от 10:00 часа в зала „ Панорама “ на хотел Експо, бул. „ Цариградско шосе “ 149, София.

В рамките на честването на 20-годишния празник на Сдружение „ Зачатие “ ще се организира и заключителната конференция по плана „ Together for Fertility “, съфинансиран по стратегия Еразъм+ на Европейски Съюз, в който организацията си партнира със съдружие RODA от Хърватска, Nasz Bocian от Полша и Progress Consult и European Basic Skill Network от Унгария.  Целта на плана е да образова доброволци за иницииране на просветителни стратегии за хора с репродуктивни проблеми и да даде разбираема и налична информация за стерилитета на лица с ниски равнища на здравна просветеност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР