Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали („БАПИМ“) излезе

...
Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали („БАПИМ“) излезе
Коментари Харесай

БАПИМ защити с отворено писмо концесионерите “Холсим“ и “Европейски пътища“

Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали („ БАПИМ “) излезе с отворено писмо, в което пази производителите на инертни материали „ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД и „ Европейски пътища “ АД, които до неотдавна експлоатираха кариерите за рандеман на подземни благосъстояния „ Белащица “ и „ Белащица – юг “. Концесията на сдруженията за рандеман на инертни материали бе прекъсната след серия митинги на пловдивчани и хора от селата от Родопска яка. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов назначи няколко инспекции, защото изнасянето на инертни материали продължи и след прекратяването на концесията, а протестиращите блокираха пътя.

Позицията на БАПИМ е, че обстоятелствата са изопачени и основават предпоставки за реализиране на неразбираеми ползи. От асоциацията припомнят, че с инетртните материали се обезпечават инфраструктурните обекти в региона, както бетонопроизводството, асфалтопроизводството и варопроизводството. Кампанията против въпросните сдружения, които прецизно са спазвали стандартите за работа и опазването на околната среда, е причина за повишение на цените на строителни материали.

От БАПИМ дефинират държанието на държавните контролни органи като „ несъответстващото и некомпетентно”, поради опита за прекъсване на активността на двете концесии. Припомнят, че в средата на 2021г. две правосъдни инстанции – Административен съд-Пловдив и Върховния административен съд, дефинитивно потвърдиха законосъобразността на дейностите на двамата концесионера при употребата на кариерите в Белащица, като анулираха актовете на Министъра на енергетиката от 2020г. за прекъсване на двете концесии заради замърсявания на околната среда, като съдът открива, че от страна на концесионерите са подхванати всички предписани ограничения против замърсяването на околната среда и не са налице справедливи съображение за прекъсване на действието на концесионните контракти.

Ето и целият текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО От Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали („ БАПИМ “)

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, Считаме за значимо и в полза на обективността и етиката да се обърнем към жителите на Пловдивска област и локалните медии и институции и да изразим огорчението и несъгласието си с ескалиращите в последните седмици нападки и недостоверни изказвания по отношение на двама наши членове – производителите на инертни материали „ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД и „ Европейски пътища “ АД, които до неотдавна експлоатираха кариерите за рандеман на подземни благосъстояния „ Белащица “ и „ Белащица – юг “, находящи се в с. Белащица, общ. Родопи, обл. Пловдив. Свидетели сме на обществено изкривяване на обстоятелствата, обвинявания и клюки, които ощетяват жителите от правото на справедлива осведоменост, покачват голословно паниките им и основават предпоставки за потреблението им като средство за реализиране на неразбираеми ползи.

Когато се приказва за активността на кариерите, на никое място не се загатва, че строителните материали, които се добиват в тях, обезпечават осъществяването на съвсем всички инфраструктурни и строителни планове в региона на гр. Пловдив, както и бетонопроизводството, асфалтопроизводството и варопроизводството на територията на няколко общини в Пловдивска област. Умишлено затулен остава и резултатът от прекъсването на кариерите върху цената на строителните материали в региона, както и върху локалната промишленост като цяло. Целенасочената акция против двамата наши членове петни името на целия отрасъл, пренебрегвайки смисъла му за развиването на строителството и стопанската система на страната. Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ) е браншова организация, в която членуват най-големите законни производители на инертни материали в страната.

Преобладаващата част от членовете на сдружението са сдружения, които са интегрирани в структурите на огромни интернационалните компании като Holcim, Тitan, Quarzwerke, Kirchdorfer Gruppe, Plena Company, които съблюдават точно, както законодателствата на страните, в които развиват активност, по този начин и строги вътрешно корпоративни политики за нормативно сходство. Нашите членове са пример за високи стандарти на работа и екологосъобразна активност и показваме изрично противоречие с представянето им като нехаещи за публичния интерес закононарушители. През всичките години, през които са развивали активност в находището, двете компании са спазвали прецизно високи стандарти за работа и запазване на околната среда, както и всички разпореждания на националното и районното законодателство, макар опитите активността им да бъде препятствана.

Поради несъответстващото и некадърно държание на държавните контролни органи, през 2020г. беше изработен опит за прекъсване на активността на двете концесии. Но в средата на 2021г. две правосъдни инстанции – Административен съд-Пловдив и Върховния административен съд, дефинитивно потвърдиха законосъобразността на дейностите на двамата концесионера при употребата на кариерите в Белащица, като анулираха актовете на Министъра на енергетиката от 2020г. за прекъсване на двете концесии заради твърдяни замърсявания на околната среда, като съдът открива, че от страна на концесионерите са подхванати всички предписани ограничения против замърсяването на околната среда и не са налице справедливи съображение за прекъсване на действието на концесионните контракти. В същото време сдруженията ни са били постоянно съпричастни към ежедневните проблеми на локалното население и интензивно са търсили разговор и съдействие с локалната власт. Такъв разговор до този миг е бил избягван от страна на дейните по тематиката членове на локалните общности.

Бихме желали да подчертаем, че с изключение на приходите за републиканския и общинския бюджет под формата на налози и концесионни такси, тези сдружения са осигурявали работни места най-вече за хората от локалното население, както и са подкрепяли под друга форма дейностите на локалните общини. Всяка година през зимните месеци “Холсим кариерни материали Пловдив” и “Европейски пътища” за своя сметка са почиствали пътя към село Белащица със лична техника, оказвали са поддръжка на локалната общественост в условия на естествени бедствия и са съдействали за избавяне на бедстващи поданици на селото в сложни метеорологични условия. Редовно са осигурявали и средства за осъществяване на тържества и други културни начинания на локалните Общини. На последващо място.

Напълно безпочвени са и обвиняванията, че двамата производители нямат желание да извършат рекултивация на отработените терени и да ги върнат сполучливо към земеделския или горския фонд на страната и то според водещите стандарти за възобновяване на сходни сектори. Дружествата имат одобрени “Планове за рекултивация” на всички свои обекти за рандеман на подземни благосъстояния. При създаване на проектите се обръща особено внимание на нормативните условия, потребностите на локалните общности, възобновяване на отработените сектори до найвисокото и най-хубаво равнище на прилагане, реинтеграцията на обекта в обкръжаващата го среда посредством уместно ландшафтно оформяне, опциите за възстановяване на биоразнообразието и стабилно следващо прилагане на възобновените терени. Плановете обгръщат два стадия – техническа и биологична рекултивация, които включват надлежно оформяне на хоризонти, скатове и пътища, подравняване на терена, оформяне на най-малък надолнище за оттичане на дъждовните води; подготовка на бордовете и насипването им с чисти земни маси върху завършените скатове и хоризонти, както и затревяване и залесяване с локални, предпочитани за запазване, растителни типове и следващ мониторинг на процесите на естествено възобновяване. Част от дейностите по рекултивация към този момент са стартирали и ще продължат според от развиването на находищата. В осъществяване на концесионните контракти са открити доверителни банкови сметки със особено предопределение за застраховане на отговорностите, свързани с разпродажба или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи на находищата.

В умозаключение бихме желали да потвърдим, че нашият отрасъл ще продължи да работи в границите на закона, в полза на стопанската система на страната и благополучието на хората и разчита на градивен разговор с обществеността и институциите в България в името на същия този общ интерес. В умозаключение на горното бихме желали да се цени събитието, че активността на нашите членове “Холсим кариерни материали Пловдив” и “Европейски пътища” е законосъобразна и санирана от всички контролиращи я държавни администрации. Вярваме в българските институции с вяра, че ще отделят време да проучват обстановката от висотата на тяхната експертност, съблюдавайки работилите и използвани Закони като намерят заслужено решение. Оставаме открити за диалог с всички заинтригувани страни и с подготвеност бихме дали всякаква добросъвестно поискана обществена информация за активността ни.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР