Сдружение АГРОЛИНК“ коментира пред Искра.бг вота на Комисията по околна

...
Сдружение АГРОЛИНК“ коментира пред Искра.бг вота на Комисията по околна
Коментари Харесай

Агросдружение пред Искра.бг: Предателство срещу правата на земеделските производители заради дерегулацията

Сдружение „ АГРОЛИНК “ разяснява пред Искра.бг вота на Комисията по околна среда към Европарламента по отношение на новите ГМО. Неотдавнашното гласоподаване в Комитета по околна среда на Европейския парламент /EP Envi/ по отношение на дерегулацията на новите Генетично модифицирани организми /Нови Геномни Техники или НГТ/ провокира оживени полемики и рецензии. Решението, което се възприема като оттегляне от уговорките на Европейски Съюз към зелената договорка, следва редица предходни проблеми, като намаляването на пестицидите /SUR дебакъл/ и Закона за възобновяване на природата /NRL/.

Полфярд, докладчикът на комитета, вкара нов и противоречив метод за дерегулация , който провокира вълна от рецензии. Този метод, основан на съвета на един професор, се смята за по-радикален и по-малко научно аргументиран от истинското предложение на Главна дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ /DG SANTE/ на Европейската комисия.

Първоначалното предложение на Комисията предвиждаше фрапантна дерегулация на НГТ, като отменяше инспекциите за сигурност на към 94% от НГТ растенията в развой на разработка. Това предложение беше подложено на критика за неналичието на научна аргументация и евентуални опасности за здравето и околната среда.

Организации като Greenpeace подчертаха, че препоръчаният законодателен акт може да наруши правата на фермерите и потребителите и да не дава съответна отбрана против замърсяването на култури с нови ГМО. Според правния разбор на Greenpeace, законът може да наруши редица разпореждания от Договора за действието на Европейски Съюз и Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Някои евродепутати, изключително от ECR, EPP и мнозина от Обновяване на Европа, са упрекнати, че са се поддали на напън от корпорации като Bayer и BASF, вместо да пазят ползите на фермерите, учените и жителите. Това държание провокира публично неодобрение и въпроси по отношение на прозрачността на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз.

Предстои пленарното съвещание на Европейския парламент да гласоподава по оферти закон през февруари . Съветът на държавните управления на Европейски Съюз също търси способи за реализиране на единодушие по предлагането на Комисията, откакто през декември не беше реализирано съглашение, подчертаха от Сдружение „ АГРОЛИНК “.

Анкетите демонстрират, че болшинството от европейските жители поддържат съществуването на строги правила за сигурност и свободата на избор , свързани с ГМО. Това акцентира възходящото публично отрицание по отношение на отпущането на разпоредбите за ГМО в Европейски Съюз. Светла Николова от съдружие „ АГРОЛИНК “ сподели:

„ Консервативните и най-либералните депутати от Европейски Съюз не зачитат правото на потребителите и земеделските стопани да знаят какво ядат и какво се отглежда в техните полета. Днешното гласоподаване е сериозен сигнал за непозволеното въздействие на огромния агробизнес като Bayer, който харчи 6 млн. евро за лобиране годишно, пробвайки се да разшири контрола си върху хранителния бранш. Твърде доста евродепутати избраха да подценен самостоятелната просвета за рисковете от неконтролираното разпространяване на нови генетично модифицирани растения. “

Текущото развиване в Европейския парламент по отношение на дерегулацията на новите ГМО акцентира комплицирания баланс сред научните, политическите и корпоративните ползи в Европейски Съюз . Решенията, които се вземат през днешния ден, ще имат дълготрайни последствия за здравето, околната среда и селскостопанските практики в Европа . Също по този начин, те изпитват правилата на бистрота и народна власт в европейската политика, като слагат на напред във времето въпроса за правата и отбраната на потребителите и фермерите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР