Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиСлужебният кабинет одобри покупка

...
Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиСлужебният кабинет одобри покупка
Коментари Харесай

Правителството на Румен Радев одобри покупката на още осем самолета F-16

Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиСлужебният кабинет утвърди покупка на още осем F-16 от САЩБюджет и финансиБългария е изгубила $10 милиона от лихви в договорката за F-16
Служебното държавно управление утвърди контракта за закупуване на още осем нови изтребителя F-16 и упълномощи военния министър на подпише договора с департамента по защита на Съединени американски щати след позволение от Народното събрание. Заедно с към момента недоставената, само че напълно платена първа партида, общо страната ни ще разполага с 16 американски самолета, в случай че народните представители се съгласят с предлагането на кабинета.

Цената на новите изтребители е почти 1.3 милиарда $ и е сходна с тази на първите осем, поръчани през 2019 година Заради по-скъпия $ обаче договорката ще излезе на страната с към 400 млн. лева повече, т.е. към 2.6 милиарда лева

По закон сходна инвестиция не може да бъде направена единствено по убеждение на което и да било държавно управление, защото всеки боен разход над 100 млн. лева изисква глоба от Народното събрание.

Решението на краткотрайната власт идва три седмици след извършените парламентарни избори, само че упованията за сформиране на постоянен кабинет са все по-мъгляви.

Преди два месеца военният министър Димитър Стоянов предизвести, че с решението за самолетите би трябвало да се работи бързо, защото крайният период за отговор на офертата от Съединени американски щати е началото на ноември. Предложението е реалност след близо едногодишни договаряния сред двете страни, инициирани още от предходния длъжностен кабинет на президента Румен Радев предходната година.

Решението за закупуването на още осем изтребителя евентуално ще бъде взето идващия месец, като в Народното събрание силите са съвсем изравнени. ННай-голямата политическа мощ ГЕРБ поддържа договорката, след при ръководството на Бойко Борисов бяха поръчани и платени първите осем. " За " американските самолети са и „ Демократична България ” и Движение за права и свободи, само че срещу са „ Продължаваме промяната ”, Българска социалистическа партия, „ Възраждане ” и „ Български напредък ”.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР