Считам, че е почти задължително министърът на външните работи и

...
Считам, че е почти задължително министърът на външните работи и
Коментари Харесай

Захариева за позицията за Венецуела: Когато си член на ЕС, не може да мишкуваш

Считам, че е съвсем наложително министърът на външните работи и президентът да се виждат един път на няколко месеца или един път месечно, да вземем за пример. За страдание не ни се отдава. За да има разговор би трябвало и двете страни да го желаят. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Беновска пита " по Канал 3 във връзка разнобоя сред президентството и държавното управление за позицията за Венецуела.

По Конституция държавното управление реализира външната политика на страната. Президентът подписва контракти, има отговорности за посланиците. В случаите, в които не успеем да убедим президента, държавното управление има цялостното право да заеме позицията, която реши, сподели Захариева.

Конкретно за Венецуела тя изясни, че народът на страната би трябвало да избере кой ще е президент и точно това гласи позицията на държавното управление.

Не се месим в политиката на Венецуела, безапелационна бе Захариева.

Относно информациите, че венецуелската власт трансферира пари в България, тя разгласи, че се прави изследване, само че изясни, че не може да навлиза в детайлности по тематиката, само че до няколко дни ще има резултат.

Тя разгласи, че през тази година ще има съществени ротации на посланиците. Разясни и каква тъкмо е процедурата и посочи, че съответно посланикът в Русия е бил препоръчан от Румен Радев.

Поех ангажимент към президента и го извършвам. Процедурата е министърът предлага на държавното управление, то взема решение и президентът подписва. За посланика в Москва имаше предложение на държавното управление, за което президентът не се съгласи. Той предложи сегашния, сподели министърът на външните работи.

Тя изясни, че работи по въпроса да се разкрие консулство в Барселона, както и българско посолство в Чили и някои страни в Африка, които обаче избра да не спомене.

На външната политика за мен една от главните задания е да подкрепя бизнеса. Тя не е чисто политическа, сподели още Захариева по отношение на обвързването на политиката с стопанската система около плануваното разкриване на посолство в Саудитска Арабия.

Относно решението за закупуването на американски изтребителия F-16 тя сподели: "Процедурата е транспарантна, дълга и тежка. В последна сметка ние не си купуваме хартия. Първо за мен най-важното е техниката да бъде съвместима с сътрудниците в НАТО и най-много с нашите съседи. За нас е значимо кое най-хубавото от това, което може да си позволим ".

Политически напън и интервенция няма. Нашият избор е да изберем най-хубавото за България, безапелационна бе Захариева.

Тя приказва и за плана "Турски поток ", като посочи, че е значимо България да не бъде заобиколена от него и държавното управление работи интензивно това да не се случи. Македония би трябвало да потвърди, че може да живее в добросъседство с страните към себе си. Трябва да има здрави съществени, а здравите основи се градят към истината за предишното ни, сподели още вицепремиерът по отношение на заплахата от изкривяване на историята, като изясни, че това ще бъде избегнато посредством Договора за добросъседство.

Тогава, когато си член на Европейския съюз и искаш да бъдеш там, не може да мишкуваш и да се криеш, сподели още Захариева, като се върна на тематиката на Венецуела и обвиняванията, че позицията на държавното управление е преписана.

Аз не виждам минуси от участието ни в Европейски Съюз, виждам единствено плюсове, добави тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР