Сборникът с разкази Делфийската рокля“ е дебютната книга на Димана

...
Сборникът с разкази Делфийската рокля“ е дебютната книга на Димана
Коментари Харесай

Роклята – втората кожа на жената


 Сборникът с разкази " Делфийската рокля “ е дебютната книга на Димана Симеонова. През 2019 година тя е измежду дипломантите по креативно писане в курса по прозаичност на Творческа академия " Заешка дупка " с лектори Здравка Евтимова и Владимир Зарев.

Авторката  прави умела дисекция на женската душа, започвайки не от кое място да е, а от роклята – втората кожа на дамата. Както Ева свлича змийската кожа от себе си, по този начин Димана Симеонова съблича загадка след загадка, издърпва шевовете на предишното и прекроява действителността, до момента в който най-после не остане дамата, като най-голямото произведение на изкуството.

В книгата някои ще срещнат доста разнообразни дами, други – единствено една, само че всички разкази припомнят, че дамата облича роклята, а не роклята – дамата.

Италианският дизайнер Мариано Фортуни  през 1907 година основава и патентова технология за плисиране на коприна, която и до ден-днешен носи неговото име.  

От тази плисирана тъкан той основава най-известните си рокли, наречени Delphos, които се трансформират в най-легендарните в историята на модата. Това са рокли-хитони в гръцки жанр, които били същинска гражданска война за времето си. На фона на стегнатите в корсети дами с рокли компактно по тялото, творбите на Фортуни били комфортни, леки и елегантни. 

Негови клиентки били Сара Бернар и Айседора Дънкан, поради които роклите Delphos станали знак на свободните дами със личен жанр и за всяка дама в Европа било наложително да има такава дреха в дрешника си. Все още никой не може да направи неговата плисирана естествена коприна и всички такива рокли, които звездите носят в наше време, са оригинали на Фортуни от преди повече от век. 

Делфийската рокля е приета за една от знаковите рокли в модата и не е изгубила новост и до през днешния ден, освобождавайки дамите от налаганите до тогава ограничавания, и в това време остава несполучливо копирана от най-големите модн
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР