Сблъсъци избухнаха днес в Сърбия между полицията и антиправителствени демонстранти,

...
Сблъсъци избухнаха днес в Сърбия между полицията и антиправителствени демонстранти,
Коментари Харесай

Протестиращи блокираха пътища и мостове в Сърбия

Сблъсъци избухнаха през днешния ден в Сърбия сред полицията и антиправителствени стачкуващи, които блокираха пътища и мостове в символ на митинг против нови закони, които съгласно тях пазят ползите на задгранични вложители в ущърб на околната среда, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици хора се събраха в столицата Белград, в северния град Нови Сад и на други места и блокираха съществени пътища и мостове за един час в границите на " предупредителна обсада ". Те дадоха обещание нови митинги, в случай че законите за отчуждаване на частна благосъстоятелност и за референдуми не бъдат оттеглени.

Бяха ситуирани полицейски кордони, с цел да попречат на стачкуващите да стигнат до мостовете, което докара до конфликти. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето. Протестиращите съумяха да спрат придвижването на основен мост в Белград и на няколко централни улици.

Организаторите на демонстрациите показаха, че няколко души са били арестувани. Полицията предизвести по-рано, че блокадите на мостове са противозаконни.

В обществените мрежи се появиха и фрагменти на провокатори, които съгласно протестиращите са пратени от властта, с цел да провокират ескалация и интервенция на полицията.

Няколко групи за отбрана на околната среда и организации на гражданското общество са ядосани от решението на управляващите да понижат прага за референдуми и да разрешат бързо отчуждаване на частна благосъстоятелност, когато това касае публичния интерес. Активистите споделят, че това ще отвори пътя пред задграничните вложители да заобикалят публичното неодобрение към планове, като да вземем за пример опита на компанията Рио Тинто да създава литиева мина в Западна Сърбия.

Сръбските управляващи отхвърлят обвиняванията и показват, че новите закони са нужни поради инфраструктурните планове. За мината на Рио Тинто ще бъде проведен референдум.

Темата за екологията в последно време притегли публичното внимание, откакто локални деятели упрекнаха популисткото държавно управление, че разрешава заличаване на природата против облага. Експерти предизвестиха, че плануваната литиева мина ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

След десетилетия на немарливост Сърбия се сблъсква в този момент с екологични проблеми като замърсяване на въздуха и водата, неприятно ръководство на отпадъците и други. Страната е кандидатка за участие в Европейски Съюз, само че досега е направено малко по въпросите на екологията, отбелязва АП.

По време на блокадата протестиращите надуваха свирки и скандираха " Не даваме Сърбия ". Огромни колони от коли и други транспортни средства се оформиха на доста места, защото стачкуващите пропускаха единствено коли за спешна помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР