Сблъсъци и напрежение в Северно Косово от няколко дни. Най-малко 30

...
Сблъсъци и напрежение в Северно Косово от няколко дни.
Най-малко 30
Коментари Харесай

30 миротворци са ранени при сблъсъци в Северно Косово

Сблъсъци и напрежение в Северно Косово от няколко дни.

Най-малко 30 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово бяха ранени по време на конфликти в северната част на страната. От тях 11 са италианци, от които трима са в съществено положение.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били цел на непровокирани офанзиви и са потърпевши, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на детонация на взривни устройства, се разяснява в изказването. Атаките бяха избрани от НАТО като неприемливи. По време на конфликтите са потърпевши и над 50 сърби. Двама са тежко ранени, а един е в сериозно положение.

 
По молба на премиера Албин Курти се срещнахме с него, с цел да беседваме за настоящата обстановка в северната част на страната. Както и за нашия ангажимент да осигурим цялостното използване на съглашението за пътя към нормализиране на връзките. Важно е да реализираме деескалация и предприемане на стъпки за понижаване на напрежението там. Обезпокоени сме от развиването на обстановката там.
Джефри Ховениeр, дипломат на Съединени американски щати в Косово

Сръбски протестиращи упорстват за оставката на етнически албански кметове.

Правителството на косовския министър председател Албин Курти публично назначи кметовете предходната седмица, като не се съобрази с апелите за понижаване на напрежението от страна на Европейския съюз и Съединените щати, които поддържат независимостта на територията от Сърбия през 2008 година
Много сърби упорстват за изтеглянето на косовските полицейски сили, чието наличие в Северно Косово от дълго време провокира опозиция, както и на кметовете етнически албанци, които те не считат за свои същински представители.

Сръбският президент Александър Вучич подреди на армията да бъде в оптималната бойна подготвеност поради есклацаията на напрежението.

 
Разположихме силите си в сходство със обстановката, на местата, където считаме, че е належащо. Ще посетим доста места с нашата войска. Няма да допуснем разгром над сръбския народ. Сърбите и Сърбия просто желаят мир и не желаеме нищо друго.
Александър Вучич, президент на Сърбия

Днес Вучич ще се срещне с посланиците на Съединени американски щати, Русия и Китай, а по-късно и на няколко европейски страни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР