SBERBANK CIB, INVESTMENT , 8 Май, 2018 Накратко от резюмето:

...
SBERBANK CIB, INVESTMENT , 8 Май, 2018 Накратко от резюмето:
Коментари Харесай

Петрол и газ на Русия – Аналитичен доклад на Сбербанк


SBERBANK CIB, INVESTMENT, 8 Май, 2018

Накратко от резюмето:

Лукойл най-сетне очерта политиката си за систематизиране на капитала просто и ясно. Дружеството ще поделя по-голямата част от своите свободни парични потоци с акционерите посредством дивиденти, или с противоположни изкупувания. Компанията ще реинвестира 80% от най-успешната си част в съветския бизнес. където се употребява с по-големи пълномощия. Ние имаме вяра, че в случай че управлението следва своите обещания, пазарът няма да има причина да изисква настоящия двуцифрен свободен паричен поток от акциите. Потвърждаваме рекомендацията ни за пазаруване. Нашата целева цена от Щатски долар 85 допуска почти 9.5% свободен приход от паричен поток при $65/bblпетрол. Акциите на " Лукойл " съставляват изключително добър метод на извършване на покупки, когато пазарът ги предлага на или под цената на петрола.

• Инвестиционната стратегия на „ Газпром " може най-добре да се схваща като метод за наемане на

одобрени реализатори на компанията за сметка на акционерите. Трите огромни плана, които ще изядат половината от финансовите разноски през идващите пет години –войната в Сирия, Северен поток-2 и Турски - са надълбоко разрушителни. Освен това чакаме те да бъдат последвани от огромна реорганизация на тръбопроводната инфраструктурата на компанията, която бързо застарява. Подобен план би могъл да резервира безкрайно високия си растеж. Запазваме нашата опортюнистична рекомендация за КУПУВАНЕ на акции с вярата, че политическото преустрояване може да докара до изпитание за реформиране, въпреки да признаваме, че възможностите за това са дребни.

Роснефт разгласи, че ще се стреми тази година да понижи финансовите разноски и да понижи чистия дълг с 8 милиарда $, или към 10%. Това наподобява е ориентирано към проблемите, които изразихме в отчета ни от октомври 2017 година Компанията също по този начин загатна за тригодишна стратегия за назад изкопуване за Щатски долар 2 милиарда Самото назад изкупуване може да докара до назад изкупуване на една трета от всичките свободно търгувани акции на Роснефт на тази цена. Пресирането е на висока цена.

Въпреки това, компанията не се е заела да понижи дълга по-късно. Нещо повече, противоположното изкупуване към момента не е получило вътрешно утвърждение, а диалозите след оповестяването ни карат да се чудим, дали въпроси не се обясняват, ние слагаме нашата рекомендация в развой на преразглеждане/ Under Review. Ние пренастройваме нашите модели, защото също по този начин одобряваме по-висок дисконтов % след ескалацията на американските наказания на 6 април.

Газпром: Изпълнението – според проекта

" Какво ще стане, в случай че Газпром е с по-добър проект?”, питат нашите прародители от Troika Dialog, предходник на Сбербанк в заглавието на отчета си през 2002 година Този отчет излезе година по-рано, откакто актуалният изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милър пое ръководството. Оттогава насам вложителите не престават да повдигат този въпрос. Възможното преструктуриране на ръководството, предстоящо през идващите месеци, още веднъж дава опция за някакъв оптимизъм. Някои вложители виждат като доста елементарно всевъзможни вътрешни старания на " Газпром " за правене на промени. Евентуалното довеждане докрай на настоящите огромни планове за огромни тръбопроводи наподобява обрисува да отвори прозорец за изпитание за сполучливо реформиране. Крайното предпочитание на вложителите, несъмнено, е разпадането на сдружението (което ще разгледаме по-късно), макар, че с наслада ще се спогодят за нещо доста по-скромно, като да вземем за пример ограничение на годишните финансови разноски.

В този отчет предлагаме различна позиция. Какво ще стане, в случай че предположим, че " Газпром " е добре ръководен - т.е. той извършва съвършено своята функционалност от позиция от страните, които фактически „ командват парада”? И в случай че тези страни не са имали поради ръководещия (контролиращия акционер) и, несъмнено, не дребните акционери, които имат съвсем 40% от сдружението, а главните реализатори на " Газпром "?

Защо те? Тъй като властта се упражнява от тези, които могат да съединят силата си към сплотяваща цел. Това, което постоянно се обобщава като " ръководство ", в действителност е сбирка от разнородни и постоянно спорни ползи. Така да вземем за пример, министерството на стопанската система може да избра Газпром да влага в съветските изоставени региони на Далечния изток, Министерството на финансите би желало да се насочат средства към дивидента, до момента в който Федералната работа за защита на конкуренцията може по-скоро да отвори експортния пазар за конкурентния съветски газ и по този метод да накара " Газпром " да завоюва по-малко пари. Междувременно Кремъл може да избра компанията да се концентрира върху геополитически планове, като разширение на инфраструктурата за експорт.

Селата са мръсни и зареждат на високи цени

" Позовавайки се на въпроса ви за всеки съответен предпазен механизъм *в контракта за газ с CNP+ по отношение на извънредно ниската цена на петрола, бих желал да кажа, че сме записали извънредно висока податливост към риск /нивото на риска,което една организация е склонна да приеме/ за този съответен контракт и ние не предвиждаме такива събитие”.

Служител на " Газпром Експорт ", конферентен диалог

от август 2015 година ( " Газпром " е подписал контракта

през май 2014 година, когато цената на Brent е 3110 / bbl)

Очакваме финансовите вложения на " Газпром " през идващите пет години да доближат най-малко $130 милиарда, или към $110 милиарда от екс- " Газпром Нефт ", макар че това може да се окажат занижени прогнози. Само към 40% от тези разноски са нужни за подкрепяне на настоящия бизнес, с неговия задоволителен остатък както в бранша upstream /нагоре по веригата/, по този начин за транспортния потенциал.

През идващите пет години ще се съсредоточим върху тези планове, които съставляват по-голямата част от нелицензираните вложения на Газпром

Почти половината от всички финансови разноски през този интервал в това време ще бъдат насочвани към три огромни газопровода - Сила на Сибир, Северен поток-2 и Турски поток. Нито един от тях не е покрай позитивна чиста настояща стойност/ NPV.

Силата на Сибир бе определен пред в началото доста по-евтиния план, наименуван маршрут Altai (идея, която неотдавна Газпром възкреси под името Сила на Сибир-2). Макар че дължината му би била почти равна на дължината на Силата на Сибир от 3000 километра, Altai има три основни преимущества. Първо, газът щеше да пристигна от съществуващото нефтено „ кафяво “ находище Nadym-Pur-Taz на компанията, което има свободен потенциал и не изисква развиване в бранша upstream/ нагоре по веригата. Второ, газът към този момент би бил очистен от примеси в съществуващите газопреработвателни предприятия на " Газпром ", като по този метод се изключва нуждата от създаване на скъпа преработваща инфраструктура в крайната точка (въпреки, както твърдим по-късно, към момента няма потребност от това).

Трето, в по-голямата част от маршрута си тръбопроводът щеше да се движи паралелно със съществуващата пътна инфраструктура, като по този метод се понижат разноските. Смятаме, че " Газпром " би могъл да построи " Алтай " - доставяйки съвсем същите размери като Силата на Сибир Почти половината от всички финансови разноски през този интервал в това време ще бъдат насочвани към три огромни газопровода - Сила на Сибир, Северен поток-2 и Турски поток. Нито един от тях не е покрай позитивна чиста настояща стойност/ NPV.

Силата на Сибир бе определен пред в началото доста по-евтиния план, наименуван маршрут Altai (идея, която неотдавна Газпром възкреси под името Сила на Сибир-2). Макар че дължината му би била почти равна на дължината на Силата на Сибир от 3000 километра, Altai има три основни преимущества. Първо, газът щеше да пристигна от съществуващото нефтено „ кафяво “ находище Nadym-Pur-Taz на компанията, което има свободен потенциал и не изисква развиване в бранша upstream/ нагоре по веригата. Второ, газът към този момент би бил очистен от примеси в съществуващите газопреработвателни предприятия на " Газпром ", като по този метод се изключва нуждата от създаване на скъпа преработваща инфраструктура в крайната точка (въпреки, както твърдим по-късно, към момента няма потребност от това).

Алтай щеше да премине руско-китайската граница, промушвайки се сред Казахстан и Монголия, навлизайки в Китай в нейния рядко обитаем западен район. Тогава щеше да е належащо превозване през Китай до индустриалното източно крайбрежие, струващо към Щатски долар 3-4 / MMBtu посредством китайския газопровод Запад-Изток. И по този начин цената на границата би била доста по-ниска. Но " Газпром " трябваше да получи към Щатски долар 7 /MMBtu на границата, с цел да компенисра вътрешните си 12% неефетивни разноски – по превъзмогване на пропуски и трудности. Като се имат поради преобладаващите цени на втечнения природен газ, в резултат на злополуката във Фукушима през 2011 -12 година, когато се обсъждаше концепцията, сходен сюжет беше изцяло изпълним. Газопроводът щеше да отнеме единствено три години с цел да започва и шест, с цел да доближи оптимален потенциал (срещу 12-години сред началото на построяването на Силата на Сибир и постигане на неговия цялостен капацитет) и можеше да заплати назад вложения капитал до 2023-24 година, по наши калкулации.

Защо Газпром в последна сметка отхвърли маршрута в интерес на това, което ще забележим, ще унищожи ли Силата на Сибир? Причината, препоръчана от " Газпром ", е, че китайските пратньори са внимателни да им се доставя от едни и същи „ кафяви “ нефтени залежи, които са източник на европейски доставки и са упорствали за специфичен източник на газ за себе си. Но още през 2010 година китайците са подготвени да подпишат договорка за газа от Altai и ни се споделя, че след злополуката във Фукушима през март 2011 година, увеличи търсенето на японски LNG, което докара до скок на цените на природния газ. (Те щяха да донесат по-голяма договорка до 2014 година, когато тяхното ползване на газ стартира да се забавя и се появиха други източници на импорт на газ).

Отговорете на този въпрос от позиция на изпълнителя " Газпром ", а отговорът става по-лесен за схващане. По-мащабният план значи по-дебели контракти. Целият водопровод се намира в рамките на Русия, без външен контрол. Газпром изрично отхвърли тази концепция, оставяйки строителството на основния сектор, разграничен съвсем отмерено сред два дълготрайни реализатори: Stroytransgaz (контролиран от Генадий Тиченко) и Stroygazmontazh (основан от Аркадий Ротенберг). Уви, нито една от тези компании не е обществено търгувана компания, в която може да инвестирате.

Следва продължение

Анализът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР