Съзтезателката по джудо Марго Пино стана жертва на домашно насилие

...
Съзтезателката по джудо Марго Пино стана жертва на домашно насилие
Коментари Харесай

Обиждана, удряна, душена. Как сбиване между влюбени разтърси цяла държава

Съзтезателката по джудо Марго Пино стана жертва на домашно принуждение и упреква за това своя сътрудник и треньор Ален Шмит. Той отхвърля да я е удрял и дефинира случилото се като “сбиване сред влюбени ”. Случаят раздруса цяла Франция.

През нощта на 27 против 28 ноември съседите на Марго Пино чуват крясъци и тракане по вратата си. Когато отварят, виждат младата жена свита на кълбо на земята. Лицето ѝ е окървавено и в синини, очите ѝ са подути, има следи от душене по врата.

Няколко часа по-късно Марго Пино написа известие на сестра си Илеана - първия си непосредствен, на който споделя какво ѝ се е случило. Изпраща ѝ фотография, на която се вижда подутото ѝ посинено ляво око, счупения ѝ нос, драскотините по лицето ѝ.

“Когато видях положението ѝ, избухнах в сълзи ”, споделя след това Илеана в изявление.

Няколко дни по-късно фотографията на лицето на Марго Пино, която е европейска шампионка по джудо, към този момент е във всички френски и международни медии. Публикува я самата тя и я съпровожда с изложение на побоя, който е довел до пострадванията.
Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена.Марго Пино
“Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена ”, написа 27-годишната жена в пост в Туитър. “Мислех, че загивам. ”

Марго Пино упреква за побоя своя сътрудник и треньор Ален Шмит и подава тъжба против него. Той твърди, че се е защитавал, отхвърля да я е удрял и разказва случилото се сред тях онази нощ като “сбиване сред влюбени ”.

На първа инстанция съдът одобри, че няма задоволително доказателства против 38-годишния Шмит и приключи делото. Решението се апелира.

Случаят провокира стихия във Франция. Министърката на спорта, федерацията по джудо, няколко претенденти за президент, редица спортисти и известни персони поддържаха Пино. Започна и спор за това какво да се направи, с цел да са дамите по-добре предпазени в случаи на домашно принуждение.
“Помислих, че ще умра ”
Малко хора знаят за връзката на състезателката по джудо Марго Пино и треньора ѝ Ален Шмит. Според нея - по негово предпочитание. Във вечерта на побоя той отива да пренощува при нея в жилището ѝ в жилищна кооперация в предградията на Париж, а на идващия ден му следва да замине за Израел, където е получил работа като треньор.

Тя споделя, че в един миг Шмит е почнал да я наскърбява, да ѝ повтаря, че без него спортната ѝ кариера няма да стигне до средата. Самата Пино щяла да остане във Франция и да работи с нов треньор. Според нейния роман тя е седяла на леглото си със запушени уши, с цел да не чува думите му, когато той я е нападнал физически.

“Той ми се нахвърли и стартира да ме удря с юмруци отляво и отдясно ”, сподели Пино на конференция предишния четвъртък. “Дори не се опазих, с цел да избегна ударите. Вместо това се пробвах да го вразумя. Повтарях “спри, Ален, стой ”. Помислих си, че в случай че не се махна от него, ще умра. ”

По думите ѝ той я е съборил на пода и е блъснал главата ѝ в земята няколко пъти, а по-късно е почнал да я души.

Когато съумява да се измъкне, Марго Пино търси помощ при съседите си, които я скриват в жилището си и викат полиция и кола за спешна помощ. Когато лекарите преглеждат дамата, откриват, че носът ѝ е строшен, цялото ѝ лице е подуто и покрито със синини. Същата нощ тя подава тъжба против Ален Шмит. Малко по-късно той е задържан.
“Какво оставаше? Може би да умра? ”
Ален Шмит обаче отхвърля всички обвинявания и твърди, че Пино го е нападнала. Пред съда той разказва случилото се през нощта на 27 против 28 ноември като “сбиване сред влюбени ”.

“Никога не съм удрял жена, това са нелепости ”, споделя той, представен от френски медии.

Адвокатът на Шмит Малик Белул също оспорва описа на Пино.

“Със силата, която този мъж има, той може да аргументи доста повече вреди от това ”, споделя Белул.

По-късно Шмит приказва на конференция и сподели, че е отишъл в дома на Пино откакто е излязъл за пиво в последната си вечер в Париж. Там, по думите му, двамата са се скарали, Пино му се е нахвърлила и двамата са се сбили, при което са се блъснали в стената, в нагревател и във врата. Това съгласно него изяснява пострадванията на Пино и неговите лични - той се появи пред публицистите със синина на окото.
 Ален Шмит и юристът му на конференция на 2 декември 2021 година
Френската прокуратура изиска едногодишна условна присъда за Шмит. Съдът обаче реши, че няма задоволително доказателства за виновността му и приключи делото.

Прокуратурата незабавно заяви, че ще апелира решението. Адвокатите на Марго Пино потвърдиха, че ще създадат същото и упрекнаха Шмит и отбраната му, че се пробват да дискредитират жертвата, вместо да изяснят обстоятелствата от нощта на побоя.
Каква е цената на клеветническата им отбрана против моите рани, петната от кръв по пода на дома ми? Какво оставаше? Може би да умра?Марго Пино
Самата Пино реагира на правосъдното решение с обява в Туитър.

“Каква е цената на клеветническата им отбрана против моите рани, петната от кръв по пода на дома ми? Какво оставаше? Може би да умра? ”, написа тя. “Може би джудото ме избави. Мислите ми са с дамите, които не могат да кажат същото. ”
Реакциите
Случаят на Марго Пино провокира бурни реакции във Франция и по света. Тя получи поддръжка от редица спортисти и политици.

Президентът на Френската федерация по джудо Стефан Номи сподели, че е шокиран от решението на съда да приключи делото против Ален Шмит. Трикратният олимпийски първенец по джудо Теди Ринер изрази поддръжка за Пино и написа, че жертвите на домашно принуждение би трябвало да получават повече поддръжка, а причинителите - съответни санкции. Подкрепа за Пино изрази и състезателата Кларис Агбенену.
 Марго Пино се състезава в категория под 70 кг. Носителка е на бронзов орден от международно състезание, златен орден от европейско състезание, злато в отборното класиране на Олимпийските игри в Токио и злато на Европейските игри в Минск през 2019 година
Израелската федерация по джудо приключи контракта на Ален Шмит, заяви Франс прес. Той трябваше да бъде треньор на женския народен тим по джудо на Израел.

Министърката на спорта на Франция Роксана Марасинеану също поддържа Пино. “За мен е ясно, че тя е жертвата ”, сподели тя.

Кметицата на Париж и кандидатка за президент на социалистите Ан Идалго сподели, че Пино има “цялата ѝ поддръжка ”. Крайнолевият претендент за държавен глава Жан-Люк Меланшон назова случая “отвратителен ” и разяснява правосъдното решение с думите: “Какво друго им трябваше? Тя да почине? ”

Франция е една от страните в Европа с най-голям брой дами жертви на домашно принуждение. Според данни на неправителствени организации, представени от Би Би Си, през 2020 година 149 дами са били убити в изискванията на домашно принуждение. По данни на полицията за същата година документираните случаи на домашно принуждение против дами от техните сътрудници или някогашни сътрудници са 159 400 .

През 2020 година Франция одобри законови ремонти, ориентирани към битката с домашното принуждение. Те разрешават на лекарите да нарушават правилото за конфиденциалност и да оповестяват на полицията, в случай че считат, че животът на техен пациент е застрашен поради домашно принуждение. Промените усилиха наказванията за насилниците, чиито дейности са довели жертвата до самоубийство, на 10 години затвор.

През 2021 година вътрешният министър разгласи нова тактика за битка с домашното принуждение, която планува жалбите да се преглеждат с приоритет, а във всяко полицейско ръководство да бъде назначен служител на реда, специализирал в следствието и битката с подобен вид закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР