Създават Общинско предприятие по озеленяване във Видин, съобщиха от местната

...
Създават Общинско предприятие по озеленяване във Видин, съобщиха от местната
Коментари Харесай

Във Видин създават Общинско предприятие по озеленяване

Създават Общинско дружество по озеленяване във Видин, оповестиха от локалната администрация.
Вчера се организира публично разискване, на което бе показан планът на устав за организацията и ръководството на профилираната конструкция. Тя ще бъде построена в осъществяване на стихотворец от кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков ангажимент в управническата му стратегия за мандат 2019 – 2023 година Основната цел е постигането на по-добра действеност, успеваемост и изгодност при осъществяването на дейностите по непорочност, озеленяване и благоустройство на територията на общината.
„ Предлаганите промени изискват необятно публично разискване, тъй че да се вземат поради рекомендациите и мнението на жителите, бизнеса и неправителствените организации “, сподели заместник-кметът по устройство на територията и развиване на инфраструктурата Светослав Скорчев при започване на полемиката.
Тя се организира в залата на Общинския съвет и на нея участваха също и заместник-кметът Борислава Борисова, ръководителят на Общински съвет Генади Велков, секретарят на Общината Валери Димитров и други
Скорчев акцентира, че приоритет на новото дружество ще е подобряването на системата на сметосъбирането и сметоизвозването в Община Видин.
„ Нови детайли са машинното разчистване и миенето на улиците с мотометачки, както и подобряването на зимното разчистване и поддържане на уличната мрежа посредством машинна обработка на уличните платна с противообледенителни препарати “, изясни той.
Заместник-кметът уточни, че във връзка с озеленяването дълготрайната цел е смяна на цялостния образ на града, в това число посредством създаване на системи за напояване на зелените площи в Крайдунавски парк и парк „ Владикина бахча “, както и в централната градска част.
Предприятието ще разполага с оператори за техниката за косене и кастрене, както и със чиновници, отговарящи за озеленяването на парковете и кварталите на Видин и Дунавци, като ще има и служащи, които по график ще се грижат за растителността в останалите обитаеми места. Новата конструкция ще извършва и дейностите, които до момента се правиха от строителната група към Общината, посочи заместник-кметът.
Чрез основаването на общинското дружество ще се усъвършенства осъществяването на едни от най-важните отговорности на локалната власт – сметосъбирането и сметоизвозването, уличното метене и миене, озеленяването, както и зимното снегопочистване и поддържането на уличната и общинската пътна мрежа, съобщи Скорчев. И акцентира, че Община Видин ще има и по-голям надзор върху качеството на осъществяваните действия, които ще бъдат проведени доста по-ефективно и икономично, в сравнение с в случай че са поверени на външни реализатори.
„ От началото на годината Общината сама прави дейностите по озеленяване и аз се веселя, че това коства с към 600 000 лева по-малко. Преди договорът с компанията беше за към 730 000 лева годишно, а в този момент разноските са към 100 000 лева за работни заплати и към 30 000 лева за консумативи “, означи ръководителят на Общински съвет Генади Велков.
Той предвижда, че икономическият резултат от основаването на новото общинско дружество ще е спестовност към 1 500 000 лева общо от чистотата и озеленяването.
Проектът на устав е оповестен на интернет страницата на Община Видин (). До 30.11.2020 година е срокът, в който жителите могат да дават оферти и отзиви, след което ще бъде импортиран за разглеждане от Общинския съвет.
На публичното разискване беше показана информация и за препоръчаните промени в Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Видин във връзка с такса „ Битови боклуци “. Те се постановат с оглед нуждата от синхронизиране с нормите на Закона за локалните налози и такси, сподели заместник-кметът Скорчев. Той изясни, че една от тях е обвързвана с метода на пресмятане – планува се размерът на такса „ Битови боклуци “ за всяко задължено лице да се дефинира за календарна година, при съблюдаване на правилото „ замърсителят заплаща “, т.е. според от количеството генерирани битови боклуци.
Проектът за изменение и допълнение на Наредбата на Общински съвет – Видин за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги е бил оповестен на интернет страницата на Община Видин за публично разискване, като срокът за приемане на отзиви и оферти към този момент е изминал. Предстои внасянето му за разискване и гласоподаване от Общинския съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР