Създаването на университетска полиция не нарушава принципите на академичната свобода

...
Създаването на университетска полиция не нарушава принципите на академичната свобода
Коментари Харесай

Съд в Атина взе важно решение за автономията на университетите

Създаването на университетска полиция не нарушава правилата на академичната независимост и цялостната автономност на университетите, постанови Държавният съвет, най-висшият административен съд в страната.

Това заяви в. " Катимерини ".

Съдът оповести своите съображения в две решения, оповестени в петък.

В него се споделя, че Законът 4777/2021, който планува основаването на по този начин наречените публично екипи за отбрана на университетските институции (OPPI), е в сходство с конституционните императиви.

Съдът съобщи, че университетската полиция не визира автономията на университетите, защото силите нямат роля в научните проучвания или преподаването, нито в ръководството на университетите и колежите.
 Успех: Гръцката полиция няма да влиза в университетите
Успех: Гръцката полиция няма да влиза в университетите

Споразумение с управляващите

Новите сили започнаха да патрулират отвън университетите предишния месец. Правителството счита, че университетската полиция е нужна заради беззаконието, което съгласно управляващите царува в университетите .

Противниците на полицията обаче, основно от левите партии, настояват, че те заплашват академичната независимост, открита след края на военната хунта от 70-те години на предишния ХХ век.

Управлението на черните полковници и репресиите против студентите и преподавателите докара до строги закони в отбрана на автономията на висшите образователни заведения .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР