Създаването на оръжие става чрез определена етика и обикновено трябва

...
Създаването на оръжие става чрез определена етика и обикновено трябва
Коментари Харесай

Багх-накх – металните тигрови лапи на Индия

Създаването на оръжие става посредством избрана нравственос и нормално би трябвало да доставя бърза и безболезнена гибел, най-малко такава е концепцията. Освен това снайперистите са морално задължени да стрелят единствено в случаите, в които сигурно могат да убият. Разбира се, мъчно е да се изясни нещо сходно на хора, които в миналото са употребявали огнехвъргачка и токсичен газ, само че в случай че модерната история е създавала съществени главоболия и е нарушавала неведнъж редица конвенции, какво можем да кажем за по-ранните интервали, когато такива са липсвали.

Такъв забавен предмет при самоотбрана може да се открие в Индия и носи името Багх Накх. В превод – „ лапоподобно “. Вдъхновението явно е пристигнало от редицата хищни котки, които имат за цел да нанесат тежки вреди върху съперника. Един забавен факт е, че това оръжие е създадено, с цел да се носи под прикритие. Представлява четири шипа, които би трябвало да наподобяват на лапата на тигър и се носи на кокалчетата на ръката. Някои банди в Индия даже употребявали оръжието с спомагателни средства, добавяйки разнообразни токсини, най-често от змия, с цел да може при нанасянето на удар да подсигуряват гибелта посредством натравяне. Четирите остриета на Багх са добре заточени и без проблем могат да режат кожа и мускулна тъкън. Впрочем цялото название в превод значи „ тигрова лапа “.

Историята не може да даде прецизен отговор на какъв брой години са тези нокти, само че за първи път влизат в приложимост при кланове Ражпут. В началото са единствено племена, само че в следствие даже оформят кралство в Индия. В него носят нужните принадлежности за война, в това число и тигровата лапа, с която дискретно да раздерат съперника си. Шиваджи Босали употребява това оръжие, когато се изправя против кхан Афзал. След като двете сили се срещат пред крепостта и се оказва, че армията на Босали няма силите да пробие отбраната на крепостта, до момента в който Афзал има задоволително коне, с цел да тръгне с конница, само че няма копия.

Следователно в тази патова обстановка, двете армии стоят и се гледат през портите, до момента в който най-сетне не идва по-добро предложение. След два месеца под блокада, двете страни предложили водачите да вземат мечовете си и да се срещнат в почтен двубой. Шиваджи поставя под облеклата си ризница и с изключение на толкоз стремежи меч, носи и въпросните тигрови нокти в лявата си ръка. И до през днешния ден в историята двамата владетели се считат за нечестни, откакто всеки от тях е направил първи опит да победи с машинация. Персийските преводи споделят, че Афзал е измамникът, до момента в който останалите настояват, че Шиваджи е употребявал скритото си оръже, с цел да победи. След като кханът пада в резултат на раните си, топ алармира успеха му, а в това време скритите бойци съумяват да влязат в укреплението.

 Death_of_Afzal_Khan

Снимка: By Chitrashala Press – http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00routesdata/1600_1699/marathas/pratapgarh/pratapgarh.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18970905

Това е първата историческа победа за металните нокти, само че използването надалеч не свършва до тук. Когато британците идват в Индия, те виждат, че един от обичаните спортове на махараджите е по този начин наречената naki ka kusti или пердах с нокти. Това било главно развлечение за феновете и феновете на кървави спортове.

Някои посетители пишат следното:

„ Оръжието се слага в нешо като ръкохватка и се стяга с нещо като шнур върху дясната ръка. Мъжете нормално са много пияни и единствено за секунди се хвърлят като тигри, нанасяйки голям брой удари по главата и тялото си. Кожата по челата им нормално виси на люспи, вратовете и ребрата им са отворени. Много постоянно и двамата участници в багра ще умрат малко по-късно от раните си. Владетелите толкоз доста се забавляваха, че постоянно имитираха ударите на участниците в този спорт. “

Малко по-напред в историята излиза наяве, че тигровата лапа е унисекс оръжие и било смъртоносно в нежната женска ръка. По време на протестите сред мюсюлмани и индийци, където спорът е предоставяне на самостоятелност на районите с ислямско изповедание. Индия отказала да почете това искане и почнали откритите спорове сред двете религии. Съответно ученичките почнали да вървят по груби на учебно заведение, само че постоянно носели със себе си тигрова лапа, с цел да се разправят с възможните интелектуални разногласия или да се пазят.

В този актуален интервал не са малко мъжете, които са подценили силата на добре заострения железен тигър. Върху една железна дъга се слагат и четирите остриета, а на върха има дупка за палеца. В опитните ръце на човек, който знае по какъв начин да нанася удари, неутрализирането на врага става за секунди. Да не забравяме, че в случай че жертвата бъде смъртоносна ранена, отровата по острието или ръждата, тъй като е имало и доста остарели използвани оръжия, предизвиква задоволително инфекции. Използва се и до през днешния ден в някои райони на Индия, в това число и от ловци, които могат да срещнат много нападателни хищници.

Заглавна фотография: By Worldantiques – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44959490

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР