Създаването на Национален фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на

...
Създаването на Национален фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на
Коментари Харесай

Бъдещият Фонд за подкрепа на младите лекари няма да финансира специализанти

Създаването на Национален фонд за поощряване на по-балансирано систематизиране на медицинските експерти на територията на страната е заложено в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), а задачата на Фонда най-общо е в отговор на провокациите, свързани с неравномерното географско систематизиране на медицинските експерти на територията на страната.

Това споделя здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Във въпроса си Мирчев напомня, че през юли зам.-министърът на опазването на здравето за поддръжка на младите лекари в страната, като посочи, че Министерство на здравеопазването планува той да проработи от идната година.

Във връзка с това депутатът пита къде, по какви специалности и за какъв брой медицински лица са най-големите потребности по райони и общини, по какъв начин тъкмо ще се реализира подпомагането на младите лекари, както и дали от Фонда ще могат да се възползват само специализанти, или и млади експерти. Мирчев се интересува също по този начин ще се постанова ли младите лекари да работят след довеждане докрай на специализацията в съответния район и за какъв брой време.

Пров. Хинков осведоми, че основаването на Фонда е заложено в ПВУ и прецизира, че не се планува от Фонда да се дават средства за образование на специализанти в системата на опазването на здравето.

По отношение на потребностите от медици в страната пък министърът напомня, че „ според Закона за лечебните заведения потребностите на популацията от налична извънболнична и болнична здравна помощ се дефинират и възнамеряват на териториален принцип посредством Националната здравна карта “.

Проф. Христо Хинков въпреки всичко осведоми, че е утвърдена нова интервенция за поддръжка на специализантите в системата на опазването на здравето по ПРЧР 2021-2027. „ По програмата ще бъдат подкрепени с финансови тласъци учащите се специализанти в България с фокус върху дефицитни специалности и области с открит дефицит на медицински експерти “, добавя той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР