Създаването на Асоциация на сръбските общини, ще отвори пътя за

...
Създаването на Асоциация на сръбските общини, ще отвори пътя за
Коментари Харесай

Боби Бобев пред Tribune: Сегашната криза между Сърбия и Косово е най-тежката след тази от 2011 година


Създаването на Асоциация на сръбските общини, ще отвори пътя за реализиране нормализация на връзките, разяснява някогашният дипломат в Албания и Косово

Поредна ескалация на напрежението сред Белград и Прищина.Експлозии, пукотевица и пътни блокади белязаха миналите две нощи в северната част на Косово.

Етнически сърби от Северно Косово блокираха съществени пътища в района в символ на митинг против ареста на някогашния служител на реда от сръбски генезис Деян Пантич, арестуван на пункта Ярине. По-късно косовската полиция беше подложена на обстрел на няколко места, а зашеметяваща граната беше хвърлена против автомобил, принадлежащ на задачата на Европейския съюз в Косово.

Органите на реда са затворили два гранични пункта сред Косово и Сърбия –Ярине и Бърняк.

Европейският съюз и Съединени американски щати приканиха за понижаване на напрежението в Северно Косово.

След съвещание на Съвета за национална сигурност на Сърбияпрезидентът на страната Александър Вучич съобщи, че Белград ще работи за деескалация на напрежението в Северно Косово.

Бурята сред Белград и Прищина не стихва, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.

И Сърбия, и Косово желаят да се причислят към Европейски Съюз, само че Брюксел ги предизвести, че първо би трябвало да разрешат разногласието между тях и да възстановяват връзките си.

Може ли да чакаме позитивна развръзка на този дълготраен спор и какъв е пътят за това - с тези въпроси се обърнахме към Боби Бобев – балканист, посланик и някогашен дипломат в Албания и Косово

Г-н Бобев, за следващ път ставаме очевидци на ескалация на напрежението и прехвърчане на искри сред Белград и Прищина? Какъв е коментарът ви за последните събития в Северно Косово и има ли място за терзание от вероятно разгръщане на спора?

Място за терзание постоянно има, тъй като Северно Косово е един взривоопасен регион, където от време на време пораждат рецесии. Аз мисля, че сегашната рецесия е най-тежката след тази от 2011 година. Така че, би трябвало да кажа, че не съм огромен оптимист по отношение на намиране на бързо решение на въпроса. Напоследък се чуват гласове, че в границите на няколко месеца ще се стигне до сключване на финално съглашение сред Прищина и Белград. Аз и тук не съм оптимист. Не имам вяра, че в къси периоди ще може да се откри излаз от тази задънена улица. В края на краищата за мен персонално нещата са ясни. И двете страни заявяват непрестанно, че са подготвени на градивен и открит разговор, който да води към реализиране на финално съглашение за цялостна нормализация на връзките. Буквално преди няколко дни президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че основаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово е тяхното изискване да продължат диалозите по тази тематика. Аз също смятам, че огромният препъникамък е тъкмо въпросът за основаване на една такава общественост или Асоциация на сръбските общини. Да напомним на читателите, че съглашение за основаване на сходна конструкция е залегнало още в Брюкселското съглашение от април 2013 година, препотвърдено през 2015 година в настрана съглашение. В този смисъл сега силата е на страната на Сърбия, която държи да се извърши едно към този момент реализирано съглашение. Мисля, че те имат задоволително съображение да упорстват за това. Още повече, че и Брюксел, и Вашингтон обявиха, че подписаните до момента съглашения би трябвало да бъдат изпълнявани и би трябвало да се сътвори тази Асоциация на сръбските общини. Мнението ми е, че основаването на една сходна конструкция, което към този момент се отхвърли от държавното управление на Албин Курти (бел.ред. министър-председател на Косово), ще отвори пътя за по-нататъшни договаряния за реализиране на една нормализация на връзките.

Справят ли се Европейският съюз и НАТО с ролята си на балансьор в връзките сред двете страни, ще съумеят ли да възстановят мира в този регион и да оказват помощ за трайно разрешаване на противоречивите въпроси сред Сърбия и Косово?

Както е известно главният координатор на разговора сред Прищина и Белград е Европейският съюз и от Вашингтон неведнъж са заявявали, че точно Европейски Съюз е координатор на този разговор, в който те имат поддръжката на Вашингтон напълно. Към момента смятам, че се поставят задоволително старания и от страна на Брюксел, и от страна на Вашингтон да се реализира някакъв прогрес. Но както заслужено означи Жозеп Борел (бел.ред. висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността) преди известно време във връзка със разногласието към регистрационните табели на колите, за жалост от много време насам обстановката в връзките сред Прищина и Белград влиза от рецесия в рецесия и вместо да се работи по главното направление, което е нормализация на връзките, се постанова да се менажират рецесии. Според мен напъните, и на Европейски Съюз, и на техния сътрудник от Съединени американски щати, би трябвало да бъдат ориентирани към това да бъде обезпечено продължение на диалозите и да се стигне в действителност до някакъв тип нормализация на връзките. Дори тази заран четох в един информативен уебсайт от Косово, че представители на косовските сърби са декларирали, че те надълбоко почитат и КейФОР (бел.ред. задачата на НАТО в Косово), и ЕУЛЕКС (EULEX) – задачата на Европейския съюз за господство на закона. Така че, тяхното наличие там е тип гаранция. Но въпреки всичко не се ангажирам да бъда огромен оптимист и да предскажа скорошно решение на противоречивите въпроси.

И Сърбия, и Косово имат една огромна цел, а точно присъединение към европейското семейство – Европейския съюз, може ли това да ги стимулира по пътя им да реализират консенсус между тях?

И двете страни задоволително откровено желаят да се включат в общността на Европейския съюз и защото нормализацията на връзките сред тях е условие за участие в него, те би трябвало да положат всички старания да я реализиран. В този смисъл точно желанието за участие в Европейски Съюз е главният тласък разговорът сред Сърбия и Косово да продължи.   

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР