Създаване на съвместна бакалавърска програма с инженерна насоченост подготвят Висшето

...
Създаване на съвместна бакалавърска програма с инженерна насоченост подготвят Висшето
Коментари Харесай

Инженерна програма ще подготвя кадри за българските железници |

Създаване на взаимна бакалавърска стратегия с инженерна устременост приготвят Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Вчера ректорът на 140-годишното ВУ проф. доктор Миглена Темелкова и генералният шеф на компанията Златин Крумов подписаха контракт за съдействие.

Тя ще приготвя фрагменти за НКЖИ. Целта е още от септември да има банкет. Жп компанията ще подтиква бъдещите си фрагменти със стипендия за целия курс на образование.

ВУТП е пионер в създаването на просветителни стратегии с бизнеса, фирмите подкрепят просветителния развой с оборудването на лаборатори и симулатори, вземат участие в лекциите и упражненията със свои представители, сподели проф. Темелкова.

Близо 93% от студентите му започват работа по специалността си още до момента в който учат. Това отразява устрема на университета да бъде оптимално покрай потребностите на трудовия пазар, когато провежда и организира просветителния развой, разяснява проф. Темелкова в послание към присъстващите.

„ Изграждаме последно потомство системи за сигурност и ръководство на железопътната мрежа и за ръководство на ресурсите на влаковата активност. Централизацията на тези системи се приготвя от водещи европейски производители, само че по-късно е доста мъчно да се намерят фрагменти, които да оперират системите. Затова е значимо да изпратим сигнал към децата, че могат да останат и да развиват гения си тук. Защото и тук могат да намерят предизвикателна и удовлетворяваща работа “, каза Златин Крумов.

Той добави, че компанията развива планове на стойност 1.3 милиарда лева Огромна част от тях обгръщат консолидираното на последно потомство системи за ръководство на жп превоз, сигнализация, добиване и разбор на данни и за оперирането с тях компанията ще се нуждае от стимулирани и готови експерти. Само софийското отделение на компанията изпитва дефицит на личен състав. Над 100 са незаетите места.

ВУТП е учредено през 1881 година с декрет на Княз Александр Батенберг и е най-старото профилирано висше учебно заведение в България. То разполага с научен състав и материална база, съответни за потребностите на трудовия пазар. Бройките за държавна поръчка всяка година се усилват заради интереса от страна на претендент студентите за образование в специалности като киберсигурност, мрежова администрация, архитектура на приложения и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР