Създава се логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане

...
Създава се логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане
Коментари Харесай

Държавата с нови мерки за икономиката и гражданите

Създава се логистично-координационен център към Националния действен щаб за подкрепяне на напъните по застраховане със защитни облеклаи маски. Звеното ще бъде управлявано от шефа на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет.

„ Ще се вземе решение по какъв начин оборудването и защитните маски и дрехи да бъдат разпределени сред хората, които имат потребност от тях “, добави Томислав Дончев.

Фирмите, които възнамеряват да редуцират чиновници поради загубите, които търпят от изключителните ограничения, наложени в цялата страна от 13 март до 13 април, страната ще може да поеме 60% от възнагражденията на тези чиновници. Те ще би трябвало да аплайват пред Агенция по заетостта. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов.

„ Вместо да ги освобождават, страната през осигурителната система да поеме за първия месец като краткосрочна спешна мярка – вместо безработица, от Държавното публично обезпечаване (ДОО) да бъдат предоставени 60% от възнагражденията “, изясни Горанов.

Сред предложенията са ликвидна поддръжка през Българската банка за развиване, като тези ограничения в допълнение ще бъдат разяснени в понеделник. 

„ Ще предложим две краткосрочни ограничения – удължение на периода за годишното счетоводно привършване и представянето на годишните финансови доклади и заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този период да бъде продължен доникъде на годината – 30 юни. Ще предложим и удължение на периода за заплащане на локални налози и такси с отстъпка, защото той изтича в края на месеца и това е причина за скупчване на доста хора на място ", поясни Горанов. 

„ 20 милиона лв., които ще бъдат употребявани за в допълнение заплащане на медицинския личен състав. Средствата, които са заделени, ще се употребяват и за обезпечаване на безвредни условия на труд, превоз до болничните заведения на хората, които са под карантина. Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обгръща 43 000 поданици. Към момента обществените служащи в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи  в жк. ”Люлин ” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито период на годност ще бъде продължен. Ще представим и законодалента смяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не вървят до офисите на Национален осигурителен институт. Имаме телефон за справки “, разгласи общественият министър Деница Сачева.

Препоръчва се българите да се въздържат от пътешестване с оглед рестриктивните мерки, които множеството европейски страни постановиха по границите си.

„ В БДЖ не планираме редуцирането на влаковете. Даваме си ясна сметка, че пътуванията и несъмнено пътуващите са намалели като брой, с цел да осигурим на пасажерите опция за пътешестване в среда с по-голямо санитарно разстояние “, изясни министърът на превоза Росен Желязков.   

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че има налични храна и артикули от първа нужда.

„ В Министерство на стопанската система организирахме среща с представители на съвсем всички огромни вериги магазини за храни. Потвърдиха, е натискът върху магазините несъмнено е понижен. В складовете и магазините артикули са налични.  Фирми, които сега измъкват позитиви от обстановката, са подготвени да оказват помощ на чиновниците, които краткотрайно са останали без работа в други браншове. Обмисляме предложение да се наемат служащи от други компании, които сега изпитват компликации краткотрайно с цивилен или трудови контракти “, изясни министър Караниколов. 

Очаквайте детайлности! 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР