Създателите на шпионски софтуер усвояват нов метод за инсталиране на

...
Създателите на шпионски софтуер усвояват нов метод за инсталиране на
Коментари Харесай

Епидемията от злонамерена реклама: Защо адблокерите са не просто удобство, а необходимост

Създателите на шпионски програмен продукт усвояват нов способ за инсталиране на злотворен програмен продукт на смарт телефоните и компютрите на потребителите – посредством онлайн реклами. Това заплашва сигурността на милиони хора по света.

Този способ за приемане на достъп до устройствата се назовава „ malvertising “ – вграждане на злотворен код в реклами. Макар, че сполучливите офанзиви изискват взаимоотношение с жертвата, да вземем за пример кликване върху връзка, необятното разпространяване на онлайн рекламите ги прави извънредно ефикасни.

Малвертайзингът е процедура за потребление на онлайн реклами за разпространяване на злотворен програмен продукт.

Една от фирмите, работещи по принадлежности за злонамерена реклама е европейската Intellexa, разработчик на шпионския програмен продукт Predator. Според документи, получени от израелския информативен портал Haaretz, Intellexa е показала първообраз на система, наречена Aladdin през 2022 година. С нейна помощ нападателите биха могли да вземем за пример да маскират фишинг връзки като оферти за работа за графични дизайнери и деятели.

Друга израелска компания – Insanet също е съумяла да създаде сходна система. Нейният програмен продукт е в положение да дефинира точното местонахождение на жертвата в мрежата, което доста уголемява опциите за наблюдаване.

За да се предпазят потребителите от малвертайзинг, специалистите от дълго време предлагат потреблението на адблокери на реклами, които освен скриват рекламите, само че и предотвратяват изтеглянето на рекламния код.

През 2022 гoдина ФБР издаде обществено предизвестие, в което също прикани за потреблението на адблокери като защитна мярка.

Въпреки очевидните изгоди обаче доста консуматори към момента подценяват рекомендациите. Това се дължи както на неналичието на информираност, по този начин и на нежеланието да се загуби достъпът до гратис наличие, което се финансира от реклами.

Много услуги, като да вземем за пример YouTube, не разрешават тази процедура напълно. Въпреки че има ясни учредения за това (по-специално поддръжката на основателите на съдържание). Зрителите поемат съществени опасности, съгласявайки се с изискванията на платформата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР