Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект ги развиват все

...
Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект ги развиват все
Коментари Харесай

Професиите, които са застрашени от изкуствения интелект

Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект ги развиват все по-бързо и в последно време те се употребяват все по-широко. Тази технология е на път да промени фрапантно живота ни, единомислещи са специалисти и анализатори, в търсене на отговор на по този начин значимия въпрос какъв брой огромно ще е предстоящото въздействието на тази технология в другите професионални сфери.

Две нови изследвания демонстрират, че платформите за генеративен изкуствен интелект, измежду които е и чатботът ChatGPT, ще окажат значително въздействие върху професионалното развиване на мнозина от нас, а „ най-застрашени ” съгласно данните, представени от Българска телеграфна агенция, са счетоводители, програмисти, преводачи и публицисти.

Според анализите на специалистите на софтуерната компания OpenAI, която развива ChatGPT и учени от Университета на щата Пенсилвания, измежду специалностите, които ще бъдат наранени най-сериозно от развиването на изкуствения разсъдък, е тази на счетоводителите, защото най-малко половината от техните действия биха могли да бъдат осъществени доста по-бързо от новата технология.

С нараснало внимание би трябвало да са още математиците, програмистите, преводачите, писателите и публицистите, защото напълно скоро изкуствения разсъдък може реално да стартира да извършва част от професионалните им отговорности, твърди още проучването.

Въпреки че понастоящем системите с изкуствен интелект към момента не са напълно прецизни и подават и погрешни обстоятелства при отговорите си, те към този момент реализират забележителни резултати, когато им бъдат сложени задания, свързани с превод на текст, подредба на данни, креативно писане (вече ви разказахме как правят оценка обстановката авторите) и генериране на програмен код. 

Изследователите допускат, че множеството работни места ще бъдат изменени по някакъв метод от опциите на изкуствения разсъдък да работи с езикови модели и да ги развива, като професионалните отговорности на към 80 на 100 от заетите на пазара на труда в Съединени американски щати включват най-малко една задача, която може да бъде изпълнена по-бързо благодарение на изкуствен интелект, означават създателите на изследването. 

Съществуват обаче и специалности, при които новата технология все още не би могла да играе забележителна роля -сред тях са готвачите, автомеханиците и заетите в областта на добива на петрол и природен газ, както и в бранша на селското и горското стопанство.

Друго изследване, извършено от специалисти към американската капиталова банка Goldman Sachs, демонстрира, че чатботът ChatGPT и другите платформи за генеративен изкуствен интелект, може да провокират " съществени земетресения " на пазара на труда. Според неговите данни две трети от работните места в Съединени американски щати и Европа  до известна степен биха могли да бъдат автоматизирани.

При множеството от специалностите, които са изложени на риск в Съединени американски щати, изкуственият разсъдък може отчасти да размени сред 25 на 100 и 50 на 100 от чиновниците, се споделя в заключението на анализаторите. Те показват, че в международен мащаб до 300 милиона работни места е допустимо да бъдат наранени от навлизането на ИИ. 

 
Фотография ли е генерираното от AI изображение 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР