Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и във

...
Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и във
Коментари Харесай

„Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини

Създадена е организация освен в „ Пирогов “, само че и във всички огромни столични лечебни заведения и от през днешния ден стартират да работят всички със зелени коридори, заяви в предаването „ Тази неделя “ по bTV шефът на болничното заведение проф. Асен Балтов. По думите му могат да се имунизират освен хората над 65 години с хронични болести, само че и всички искащи.

„ Зелените коридори “ ще останат и през седмицата, в случай че има задоволително ваксини, уточни той. „ Вижда се, че има искащи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има резултат от имунизирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински личен състав. Сега всички тези хора вършат имунизациите и няма да заразят някого “, изясни шефът на „ Пирогов “.

„ Миналата седмица профилираните научни препоръки дадоха своите рекомендации дали да бъдат имунизирани хората с избрани болести. Видя се, че няма нищо притеснително “, съобщи проф. Балтов. „ Това нещо оказа въздействие, хората получиха убеденост и видяха, че няма нищо ужасно – видяха, че имунизациите работят и работят. В „ Пирогов “ откакто ваксинирахме хората, достигнахме групов имунитет над 75%, което докара до намаляването на новите случаи измежду личния състав до един на два три дни “, сподели още той.

По думите му втората доза на имунизацията може да са направи и при персоналния доктор. „ Никой няма да бъде върнат, тези „ зелени коридори “ ще продължат да работят, тъй като имаме доста здравно неосигурени пациенти, които желаят да бъдат имунизирани “, увери проф. Балтов. Той изясни, че имунизирането лишава почти 5 минути, само че се основава стройна организация, тъй като пациентите носят епикриза, в случай че имат странични болести. Мери се кръвното, температурата, има диалог за алергични реакции. „ Като цяло лишава към 10 минути, след което се минава към слагане на имунизацията. След това пациентите изчакват 15 мин. - до половин час и по-късно си потеглят “, изясни той.

„ За имунизацията, която сега слагаме – на „ АстраЗенека “, е належащо 24 часа да не се използва алкохол, да се заобикалят тежки физически извършения, тъй като тогава може да се усили оттока и зачервяването в региона на имунизацията “, посъветва проф. Балтов. „ Ваксината на „ АстраЗенека “ е векторна ваксина и нейният притежател е аденовирус, който е безусловно безопасен, само че от време на време имунизираните дават реакции с повишение на температурата в първите 24 часа, което се счита, че е естествена реакция по отношение на този аденовирус, а не по отношение на имунизацията “, посочи той. При другите две ваксини, които са РНК, се счита, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в резултат на обвивката на осведомителната РНК – тя е липидна обвивка, това са детайлности, които хората би трябвало да знаят, съгласно проф. Балтов.

Той посочи, че температурата, която се подвига след имунизацията, е транзиторна – в границите на 24 часа, след което всичко минава. „ Когато имате подозрения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си извършите тест за антитела, тъй като след първата доза може да се получат леко по-обострени признаци, свързани с това, че през тях е предходна коронавирусната зараза, има някаква именна памет “, изясни още шефът на „ Пирогов “. Според него обаче няма нищо обезпокоително. „ В петък пристигна сериозна пратка от имунизацията на „ АстраЗенека “, персоналните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което значи, че ще можем да ги разпространим всеобщо, освен в най-големите лечебни заведения, освен при персоналните лекари и само че и в РЗИ “, увери проф. Балтов. Според него, в случай че темпът на повишаване на болестта се резервира, то ще бъде безусловно контролируемо от страна на медицинските експерти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР