Сайтът на библиотеката на Бил Клинтън публикува за първи път

...
Сайтът на библиотеката на Бил Клинтън публикува за първи път
Коментари Харесай

Разсекретиха телефонни разговори на Борис Елцин и Бил Клинтън за Путин

Сайтът на библиотеката на Бил Клинтън разгласява за първи път разшифровани телефонни диалози на американския президент с Борис Елцин от 1999 година

От стенограмата им излиза наяве, че първият съветски президент персонално е споделил на Бил Клинтън за избора си на Владимир Путин за собствен правоприемник, написа Topwar.ru.

По време на диалог на 8 септември Елцин изразил убеденост, че новият водач на страната ще получи поддръжката на жителите. Той признал, че му е лишило доста време, с цел да обмисли кой може да оглави страната от 2000 година нататък.

„Накрая се натъкнах на него, това е Путин“, споделя Елцин на Клинтън. Руският президент декларирал, че изучил биографията на Путин, неговите връзки и ползи, и схванал, че е „ благонадежден човек “.

Елцин определил Путин като „задълбочен и силен“, а също и „много общителен“. Той споделил увереността си, че американският му сътрудник самичък ще се убеди, че новият съветски водач ще бъде „високо дипломиран сътрудник.“

В друг диалог, състоял се два месеца по-късно, на 19 ноември, Елцин декларирал, че Путин ще стане съветски президент. „Разбира се, че Путин ще е правоприемник на Елцин. Той е демократ и познава Запада“.

Клинтън към този момент имал опция да беседва с Путин на срещата на върха на АТИС в Оукланд.

Американският водач споделил, че останал с впечатление за доста интелигентен човек. В отговор Елцин отбелязал, че Путин има „вътрешен заряд“ и ще направи всичко допустимо в границите на закона, с цел да завоюва президентските избори.

„Той ще завоюва и ще работите заедно“, подчертал Елцин и заречен, че Путин ще продължи линията на предшественика си за развиването на демокрацията и стопанската система, както и за разширение на контактите на Русия. „Той има силата и мозъкът да преуспее“, споделя първият съветски президент за наследника си.

Елцин назначава Путин за изпълняващ длъжността министър-председател на 9 август 1999 година, като в същия ден го нарича  собствен правоприемник. На 16 август Държавната Дума утвърждава Путин като началник на държавното управление. На 31 декември Елцин афишира оставката си, след което Путин става изпълняващ длъжността президент. На 26 март той печели изборите още на първия кръг.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР